Nu nóg definitiever, met 25 verloren minuten

dvd speelfilm

Metropolis

Regie: Fritz Lang, 2 dvd’s ***

Je kan je bekocht voelen. Kocht je negen jaar geleden de definitieve, grondig gerestaureerde versie van Fritz Langs sciencefictionklassieker Metropolis uit 1927, volgt er een nog definitievere versie: in Buenos Aires doken in 2008 opeens 25 verloren minuten van de film op.

Metropolis heet de Avatar van zijn tijd te zijn. Inderdaad combineren beide films visuele grandeur met een zwak verhaal. Ligt de zwakte van Avatar in banaliteit, Metropolis is vooral grotesk door zijn messianistische, protofascistische motieven.

Romantische broekeman Freder verzoent in hyperkapitalistische toekomstwereld zijn kille, technocratische vader met het arbeidsgepeupel: het hart bemiddelt tussen hoofd en lichaam. Dat vond men toen al ridicuul – Metropolis flopte en werd aan gort geknipt. De bombastische aankleding en trucages maken de film wel genietbaar als exotische camp.

    • Coen van Zwol