'Noord-Korea werkt aan nieuw nucleair complex'

Een Amerikaanse nucleaire wetenschapper, Siegfried Hecker, heeft deze maand in Noord-Korea een rondleiding gekregen door een geheim complex waar uranium wordt verrijkt. Dit meldde de Amerikaanse krant The New York Times.

Het zou gaan om een „verbazend modern” complex in Yongbyon met honderden recent geïnstalleerde centrifuges en een modern controlecentrum, aldus Hecker, onderzoeker aan de universiteit Standford in Californië en voormalig directeur van het nationale nucleaire onderzoekscentrum in Los Alamos, New Mexico.

De Noord-Koreanen zouden hem hebben verteld dat er al tweeduizend centrifuges in gebruik zijn, die allemaal na april 2009 zijn gebouwd. Die beweringen heeft Hecker niet kunnen verifiëren. Het is ook niet duidelijk waarom Noord-Korea – dat bepaald niet bekend staat om zijn openheid aangaande zijn kernprogramma – details onthulde aan de Amerikaan, die al eerder inspectiereizen maakte naar het autoritair geleide land.

Het bezoek bevestigt ernstige vermoedens van de Amerikaanse autoriteiten, zei de Amerikaanse legerleider Mike Mullen dit weekeinde tegen persbureau Reuters. Washington verdenkt het regime in Pyongyang ervan dat het sinds 2002 uranium verrijkt, maar kon nooit goed peilen hoe ver het land daarmee gevorderd was. Noord-Korea ontkende tot nog toe altijd dat het uranium verrijkt.

Mullen zegt nu dat het laatste bezoek van Hecker bewijst dat Noord-Korea verschillende resoluties van de VN-Veiligheidsraad schendt en dat het kernprogramma in strijd is met eerder getoonde bereidheid van Noord-Korea om te onderhandelen over zijn nucleaire programma. „Vanuit mijn perspectief zie ik een land dat doorgaat met het destabiliseren van de regio”, zei Mullen tegen nieuwszender CNN.

Volgens Hecker lijken de centrifuges te zijn gemaakt om kernenergie te produceren voor Noord-Koreaanse burgers, maar kunnen ze worden omgebouwd voor de productie van kernwapens. (Reuters, CNN, AP)