Nederland wilde in 1986 Bouterse afzetten

Plannen die de Nederlandse regering in 1986 maakte om Suriname binnen te vallen, behelsden ook de arrestatie van legerleider Desi Bouterse.

Dat hebben oud-minister Hans van den Broek en oud-premier Lubbers (beiden CDA) bevestigd tegenover de Volkskrant.

Tot nu toe was alleen bekend dat Nederland zonodig een inval wilde doen in Suriname om daar aanwezige Nederlanders te evacueren. Burgers moesten in veiligheid worden gebracht omdat in 1986 een bloedige strijd was ontstaan tussen rebellenleider Ronnie Brunswijk en legerleider Desi Bouterse, de huidige president van Suriname. De VS zouden militaire bijstand verlenen. De plannen werden begin 1987 afgeblazen omdat het risico op dodelijke slachtoffers onder Nederlandse militairen en burgers te groot werd geacht.

Opmerkelijk is ook dat oud-premier Lubbers zegt dat het invasieplan is gemaakt op verzoek van drie leden van de toenmalige Surinaamse regering, onder wie premier Pretaap Radhakishun. Een Surinaamse boodschapper zou een brief bij Lubbers in het Torentje hebben bezorgd met het verzoek om in te grijpen.

Tweede Kamerlid voor de SP Harry van Bommel vindt dat hij in 2007 onvoldoende is geïnformeerd door toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Verhagen (CDA). Van Bommel had uitleg gevraagd over de plannen voor een invasie, toen daarover werd geschreven in een biografie van Ronald Reagan, oud-president van de Verenigde Staten. Verhagen had niets gezegd over de arrestatieplannen. Van Bommel wil nu alsnog „volledige openheid” over de invasieplannen, „die lijnrecht indruisen tegen het internationaal recht.”