Nazi-verdachte Kunz overlijdt voor strafproces

De most wanted lijst van Wiesenthal vóór de ontdekking van Kunz. - Infographic: BBC.

Samuel Kunz, derde op de most wanted lijst van het Simon Wiesenthalcentrum, is op 89-jarige leeftijd overleden. Hij werd afgelopen zomer aangeklaagd voor betrokkenheid bij de moord op 430.000 joden in het Poolse Belzec vernietigingskamp.

Kunz woonde tot voor een jaar in Bonn. Hij werd in januari door de politie van zijn bed gelicht. De Duitser was in Belzec actief als kampbewaker. In het proces tegen John Demjanjuk, die dezelfde functie in kamp Sobibor had, kwam Kunz’ naam bovendrijven. Dat leverde hem direct hoge de plek op de most wanted lijst op.

Samuel Kunz is volgens de aanklager donderdag in zijn eigen huis overleden. Hij werd verder ook nog beschuldigd van het eigenhandig executeren van tien joden.

    • Jules Seegers