NAVO-gezant: voor kinderen is Kabul veiliger dan Londen

Nog maar twee dagen geleden verklaarde de NAVO op een top in Lissabon dat haar troepen uiterlijk eind 2014 de verantwoordelijkheid voor de veiligheid in Afghanistan zullen overdragen aan Afghaanse troepen. En nu al ziet de hoogste civiele gezant van het bondgenootschap in Afghanistan een opmerkelijk positieve ontwikkeling.

Met het geringe aantal bomaanslagen van de laatste tijd en het lage niveau van de criminaliteit tegen kinderen, is het leven van jonge Afghanen in Kabul waarschijnlijk veiliger dan dat van hun leeftijdgenoten in steden als Londen, New York of Glasgow, aldus ambassadeur Mark Sedwill. Hij deed zijn uitspraak in een uitzending van de BBC voor kinderen, die vandaag werd uitgezonden.

Sedwill, voormalig Brits ambassadeur in de Afghaanse hoofdstad, zei dat de meeste kinderen in Kabul veilig hun leven kunnen leiden. „De samenleving is erg op het gezin gericht. Het is een beetje als een stad van dorpen.”

Sedwill reageerde in het programma, dat gaat over kinderen in oorlogsgebieden, op kinderen die zeiden zich onveilig te voelen in de straten van Kabul. Een 11-jarig meisje met de naam Manija zegt: „Als er explosies zijn word ik verdrietig omdat er mensen dood gaan. Maar de volgende dag, als het leven weer normaal is, ben ik weer blij.”

Vanochtend gaf Sedwill een verklaring uit om misverstanden te voorkomen, in een land waar het aantal burgerdoden door geweld in de eerste helft van dit jaar met dertig procent is gestegen ten opzichte van vorig jaar.

Hoewel kinderen vaak slachtoffer zijn van bomaanslagen en andere gevaren, stelt Sedwill in de verklaring, vindt de helft van het geweld van de opstandelingen plaats in slechts tien van de 300 districten. Voor Afghaanse kinderen zijn armoede „het gebrek aan schoon water, open riolen, ondervoeding en ziekte” grotere gevaren dan de Talibaan. (AP, Reuters)