N-Korea werkt aan nieuwe kerncentrale

Noord-Korea werkt aan de ontwikkeling van een nucleaire installatie waar het land uranium kan verrijken. Een Amerikaanse kernwetenschapper heeft het complex verschillende keren bezocht.

Dat onthulde de New York Times gisteren. De Verenigde Staten noemen de ontwikkeling van een complex in Noord-Korea voor de verrijking van uranium een „provocatie” en „een erg ongelukkige ontwikkeling, maar geen crisis”.

Dat heeft de speciale gezant van de Amerikaanse regering voor Noord-Korea, Stephan Bosworth vandaag verklaard na overleg met de regering van Zuid-Korea. Het nieuws komt op een moment dat de internationale gemeenschap Noord-Korea probeert te bewegen de onderhandelingen over nucleaire ontwapening te hervatten.

Volgens The New York Times heeft de kerngeleerde Siegfried Hecker, deze maand in Noord-Korea op uitnodiging van het regime verschillende keren een rondleiding over het complex in het noorden van het land gehad.

Het nieuws dat Noord-Korea nu een hele fabriek vol moderne gascentrifuges voor de verrijking van uranium heeft komt niet helemaal onverwacht. Al rond 1993 was er contact tussen Noord-Korea en het laboratorium van de Pakistaanse ‘atoomspion’ dr. A.Q. Khan, die lange tijd in Nederland aan gascentrifuges werkte.

Het vermoeden was dat Pakistan centrifuge-kennis leverde in ruil voor Noord-Koreaanse rakettechnologie. Het is later door ex-president Musharaff bevestigd. In juni 2009 maakte Noord-Korea opeens bekend dat flinke vorderingen waren gemaakt in het centrifuge-onderzoek en dat is sindsdien een paar maal herhaald. In maart werd bekend dat het doel was brandstof voor een in aanbouw zijn de lichtwaterreactor te leveren. Die heel kleine experimentele reactor (van misschien 25 tot 30 megawatt elektrisch vermogen) blijkt inderdaad in aanbouw te zijn. Hij was al op satellietfoto’s ontdekt. Tot dan had niemand de centrifuges gezien. Nu heeft de Amerikaanse expert Siegfried Hecker ze kunnen bekijken.