Mooie korte beentjes

America’s Next Top Model 13RTL5, 20.30-22.00 uur.

Wie kickt op de totale vernedering van mooie jonge vrouwen met korte beentjes, kan eens lekker gaan zitten voor de eerste aflevering van America’s Next Top Model 13 (ANTM). In deze dertiende reeks van de talentenjacht voor fotomodellen zijn de kandidaten namelijk kleiner dan 1,70 meter, de minimumlengte in de mode-industrie.

Verder zijn de vrouwen even bleek en mager als altijd, en worden ze even stevig onder handen genomen door de bitchy spelleider Tyra Banks. In deze reeks zijn we weer terug in Los Angeles, met een uitstapje naar Hawaiï. De winnaar krijgt een contract met CoverGirl Cosmetica, ondersteuning van modellenbureau Wilhelmina en een reportage in tijdschrift Seventeen.

In de eerste interviews onthult een van de dames dat ze een gebroken voet heeft, een ander dat ze lesbisch is, en een derde dat ze vroeger is misbruikt. In de rest van de reeks leert Banks ze hoe ze moeten smizen – lachen met je ogen. De dames moeten poseren in vechtsportpakken, als op babyfoto’s en poseren terwijl ze van een surfplank vallen.

Meer nog dan andere tv-talentenjachten drijft ANTM op leedvermaak. De deelnemers worden lichamelijk en geestelijk afgebroken. Als de jury kritiek heeft, moeten ze een openbare boetedoening doen: „Ik weet dat ik te dikke heupen heb, en dat is heel slecht van mij, maar ik beloof beterschap.” Je kunt weggestuurd worden wegens te weinig persoonlijkheid, teveel persoonlijkheid, wegens klagen, of wegens „te analytisch zijn”. In een van de afleveringen mogen de winnaars lekker uit eten terwijl de verliezers moeten afwassen.

Aardig is het niet, en met de echte modellenwereld heeft het waarschijnlijk niet veel te maken, maar het is wel vermakelijk.

Wilfred Takken

    • Wilfred Takken