Martina moet sprinten voor Nederland

De Antilliaanse sprinter Churandy Martina (26) moet op grond van de aangepaste reglementen van de internationale atletiekfederatie IAAF voortaan voor Nederland uitkomen.

De reden is dat de Nederlandse Antillen sinds de staatsrechtelijke hervormingen van de eilanden Curaçao, Sint Maarten, Bonaire, Sint Eustatius en Saba door de IAAF niet langer als een zelfstandig lid worden erkend.

Voor de Atletiekunie betekent de maatregel dat het plotseling over een topsprinter met kansen op olympische medailles beschikt. Martina heeft een persoonlijk record van 9,93 seconden op de 100 meter. Martina werd twee jaar geleden bij de Olympische Spelen in Peking vierde op de 100 meter. Op de 200 meter volgde diskwalificatie nadat hij als tweede achter de Jamaicaan Usain Bolt was geëindigd. De Antilliaan zou buiten zijn baan zijn gestapt. Bij de WK atletiek in 2007 in Osaka werd Martina vijfde op zowel de 100 als 200 meter.

Martina, die in de Amerikaanse stad El Paso studeert en traint, was niet voor commentaar bereikbaar. Volgens zijn manager Caroline Feith ziet hij geen obstakels in de nieuwe situatie. „We zullen binnenkort een gesprek hebben met de Atletiekunie om de gevolgen van dit besluit te bespreken. De maatregel betekent wel een aanpassing van zijn programma. Martina mag bijvoorbeeld niet meer uitkomen bij de Pan-Amerikaanse Spelen, maar wel bij Europese kampioenschappen. Hij zou volgend jaar al aan de EK indoor in Parijs kunnen meedoen.”

Zowel Martina als de Atletiekunie was verrast dat de IAAF het besluit nu al heeft genomen en niet heeft gewacht op een standpunt over de status van de Nederlandse Antillen van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Officieel bestaat het Antilliaanse olympisch comité nog. Maar sinds het besluit van de IAAF heeft die organisatie geen zeggenschap meer over atleten.

Bij de Atletiekunie is de sprinter vanzelfsprekend zeer welkom. Directeur Rien van Haperen: „We zullen zijn overgang op een nette manier regelen.”