Kort nieuws Media

Steun voor lokale ‘uitzoekjournalistiek’

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 22 nov. De Vlaams-Nederlandse Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) wil lokale onderzoeksjournalistiek ondersteunen. De VVOJ gaat onder meer trainingen verzorgen voor lokale journalisten. Dat maakte de vereniging dit weekend bekend tijdens een congres in Gent. Lokale kranten en omroepen hebben doorgaans weinig tijd en geld om actuele thema’s diepgravend uit te zoeken. Dat zou moeten veranderen, aldus de VVOJ, omdat veel verantwoordelijkheid voor beleid de afgelopen jaren door de rijksoverheid doorgeschoven is naar lagere overheden. Aangezien de term onderzoeksjournalistiek een drempel blijkt op te werpen, spreekt de VVOJ liever over ‘uitzoekjournalistiek’. De vereniging maakte ook de winnaars bekend van haar jaarlijkse prijzen. Joep Dohmen (NRC Handelsblad) en Robert Chesal (Wereldomroep) kregen De Loep voor hun onthullingen over misbruik in de Katholieke Kerk. De Loep voor de beste audiovisuele productie ging naar ‘Vieze ziekenhuizen’ van Zembla.

NDP: schrap wet mediaconcentraties

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 22 nov. Nederlandse mediaconcerns zouden grotere belangen op de kranten-, radio- of televisiemarkt moeten kunnen bezitten dan nu wettelijk is toegestaan. Daartoe moet de Tijdelijke Wet Mediaconcentraties worden afgeschaft. Dat schrijft de Nederlandse Dagbladpers (NDP) in een brief aan minister Van Bijsterveldt (CDA, Media). De branchevereniging wil dat de wet snel wordt afgeschaft, maar denkt dat de minister die urgentie niet ziet. De Tijdelijke Wet bepaalt onder meer dat mediabedrijven nu over niet meer dan 35 procent van de dagbladenmarkt mogen beschikken.

Wade en Kamphues hopen op Emmy

Amsterdam, 22 nov. In New York worden vanavond de Emmy Awards uitgereikt. Nederlandse programma’s die kans maken op de internationale tv-prijs zijn De Reünie (KRO), de documentaire Je gaat dood zoals je geleefd hebt (Kruispunt, RKK) en 13 in de oorlog (NTR). De RKK is genomineerd in de categorie documentaire, terwijl 13 in de oorlog kans maakt in de categorie kinderen en jongeren. Programmamaakster Lisa Wade is aanwezig in New York, met regisseur Hein Hoffmann, die de serie bedacht. De aflevering van De Reünie met oud-klasgenoten van Anne Frank (presentatie Rob Kamphues) maakt kans op een Emmy in het genre non-scripted entertainment. (ANP)