Kort nieuws Economie

Bod op Nederlands kabelbedrijf Draka

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 22 NOV. Er is een overnamestrijd uitgebroken rond het Nederlandse kabelbedrijf Draka. De Italiaanse kabelproducent Prysmian bracht vanmorgen een bod uit op Draka van 17,20 euro per aandeel. Het bod heeft de steun van management en commissarissen van Draka. Ook grootaandeelhouder Flint, dat eerder een akkoord had met het Franse Nexans, steunt het bod van het Italiaanse bedrijf. Kort daarna bleek dat ook het Chinese Tianjin Xinmao Draka wil kopen. De Chinezen bieden 20,50 euro per aandeel Draka.

‘Kamer van Koophandel inkrimpen’

Door een onzer redacteuren

Den Haag, 22 Nov. De Kamer van Koophandel moet sterk worden afgeslankt. De regerende VVD wil dat er één loket komt waar ondernemers voor lobbyactiviteiten en andere diensten terecht kunnen. Het Tweede Kamerlid Afke Schaart (VVD) wil dat morgen bij de begrotingsbehandeling van Economische Zaken aan minister Maxime Verhagen (CDA) voorstellen. Het handelsregister, dat de Kamer van Koophandel beheert, moet volgens Schaart wel behouden blijven.

Bedrijven: minder geld voor onderzoek

Amsterdam, 22 nov. De duizend bedrijven die wereldwijd het meeste uitgeven aan onderzoek en ontwikkeling, hebben vorig jaar op de budgetten bezuinigd. Dat blijkt uit onderzoek van managementadviesbureau Booz & Company. De bedrijven gaven in 2009 503 miljard dollar uit: 3,5 procent minder dan in 2008. Nederlandse bedrijven gaven 7 procent minder uit. Het is volgens Booz & Company voor het eerst dat de budgetten voor innovatie zijn gedaald. (ANP)