Kort nieuws Buitenland

Arrestatiebevel tegen Assange van website WikiLeaks

Stockholm, 22 nov. Zweden heeft een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd tegen WikiLeaks-topman Julian Assange. Een rechtbank in Stockholm bepaalde zaterdag dat de oprichter van de klokkeluiderswebsite gehoord moet worden omdat hij in Zweden verdacht wordt van onder meer verkrachting en molestatie. Een onderzoek tegen hem loopt sinds september maar tot nu vroeg de openbaar aanklager niet om zijn aanhouding. Assange spreekt de beschuldigingen tegen hem tegen. Volgens hem zijn die onderdeel van een lastercampagne. Via WikiLeaks werden de afgelopen maanden grote hoeveelheden geheime documenten gelekt over de oorlogen in Afghanistan en in Irak. (AFP)

Abbas: bouwstop in Oost-Jeruzalem

Ramallah, 22 nov. De Palestijnse president, Mahmoud Abbas, gaat alleen weer onderhandelen met Israël over een vredesregeling als een door Washington voorgesteld bouwstop in Israëlische nederzettingen ook Oost-Jeruzalem omvat. Dat zei Abbas gisteren in Kairo. De Amerikaanse regering heeft Jeruzalem onder andere ultramoderne gevechtsvliegtuigen en een veto in de VN-Veiligheidsraad op kritiek op Israël toegezegd als het akkoord gaat met een bouwstop in bezet gebied van 90 dagen. De Israëlische regering zegt te wachten op schriftelijke bevestiging van het voorstel. (AP)

‘Tijgers sterven binnen 12 jaar uit’

ST. PETERSBURG, 22 nov. Tijgers sterven binnen 12 jaar uit in het wild als landen waar zij nog voorkomen geen snelle actie ondernemen om hun leefgebied te beschermen. Ook moet er harder worden opgetreden tegen stropers. Dat hebben specialisten van het Wereldnatuurfonds gisteren gezegd op de zogenoemde ‘Tijger Top’ in St.Petersburg. De conferentie die nog doorgaat tot woensdag is georganiseerd door de Russische premier Poetin. Het Wereldnatuurfonds en andere specialisten melden dat er nog maar 3.200 tijgers in het wild voorkomen tegen naar schatting 100.000 tijgers een eeuw geleden. (AP)

Zoon Suu Kyi krijgt visum voor Birma

Rangoon, 22 nov. De ambassade van Birma in de Thaise hoofdstad Bangkok heeft een visum verstrekt aan de zoon van oppositieleider Aung San Suu Kyi. Dat heeft haar advocaat vandaag gezegd. Hij kan daardoor zijn moeder bezoeken, wier huisarrest ruim een week geleden werd opgeheven. Kim Aris (33) was naar Bangkok gereisd, nog voor het huisarrest werd opgeheven. „Hij heeft zijn visum al en probeert maandag te komen”, zei advocaat Nyan Win. De oppositieleider is van plan naar het vliegveld van Rangoon te gaan om haar zoon welkom te heten. Aris woont in Groot-Brittannië. Hij nam met zijn broer in 1991 de Nobelprijs voor de Vrede in ontvangst, die aan zijn moeder

was toegekend. (ANP, AFP)

Proces tegen Bakijev hervat

Bisjkek, 22 nov. In Kirgizië is vandaag het proces hervat tegen de verdreven president Koermanbek Bakijev en enkele tientallen van zijn politieke bondgenoten. Bakijev en de in totaal 27 andere verdachten worden ervan beschuldigd het vuur te hebben geopend op demonstranten tijdens een opstand in april tegen de regering. Na die opstand vluchtte Bakijev het land uit. Bakijev, die zich nu in Wit-Rusland schuilhoudt, spreekt de beschuldigingen tegen. Toen het proces halverwege vorige week begon, kwam het tot kleine rellen in de Kirgizische hoofdstad Bisjkek tussen nabestaanden van de tachtig slachtoffers van de opstand en de politie. Daarna werd het proces tijdelijk stilgelegd. Waarnemers vrezen dat de nieuwe regering het proces gebruikt om haar eigen bewind te legitimeren. Volgens de openbaar aanklager zijn drie verdachten vandaag op de vlucht geslagen om hun proces te ontlopen. (Reuters)

Protest Oekraïners tegen belastingen

Kiev, 22 nov. In de Oekraiense hoofdstad Kiev is opnieuw geprotesteerd tegen plannen van de regering voor een ingrijpende belastinghervorming. Enkele duizenden, voornamelijk kleine ondernemers, eisten dat de regering afziet van plannen om een inkomensafhankelijke belasting in te voeren. Tot nu betalen kleine ondernemers een vast tarief. Vorige week werd ook al geprotesteerd tegen het wetsvoorstel. De ondernemers vrezen dat zij door de wet worden gedupeerd en dat die corruptie in de hand werkt. Het gaat om de grootste protesten tegen de regering van president Janoekovitsj sinds zijn aantreden negen maanden geleden. (AP)