Kleinste regeringspartner Ierland roept op tot verkiezingen

A protestor stands outside the front gates of the Irish Prime Minister's office in Dublin, Ireland, on November 22, 2010. Anger mounted in Ireland Monday after Prime Minister Brian Cowen confirmed the European Union had agreed to his request for a multi-billion-euro bailout. TOPSHOTS AFP PHOTO/Peter Muhly

De Ierse Green Party, de kleinste regeringspartij in het land, heeft vanochtend opgeroepen tot verkiezingen in januari. Dat deed de partij op een persconferentie. Voor die tijd moeten een aantal ingrijpende bezuinigingsmaatregelen en de begroting van 2011 zijn goedgekeurd. Na het begrotingsdebat stappen de Groenen uit de coalitie, die dan haar meerderheid verliest.

De regeringscoalitie, bestaande uit de partijen Fianna Fail, de Groenen en enkele onafhankelijke politici, heeft een nipte meerderheid in het parlement. De regering staat onder druk door de wijze waarop de regering de financiële problemen aanpakt.

De Green Party legde vanochtend een verklaring (volledige tekst) af hoe het verder moet met de huidige Ierse regering. ,,We hebben nu een punt bereikt, waar het Ierse volk politieke zekerheid nodig heeft om voorbij de komende twee maanden te komen.”

Zondag vroeg de Ierse regering tientallen miljarden euro’s aan garanties aan het euronoodfonds en het IMF. Premier Cowen staat nu voor de taak om de begroting van 2011 op 7 december door het parlement te loodsen. Dit met een parlementaire meerderheid van drie. De zes Groenen in het Lagerhuis zijn noodzakelijk voor een parlementaire meerderheid.

Wat nu?
De focus blijft voorlopig liggen op de begroting en het vierjarenplan, die de Ierse regering beide in december presenteert. Wel toont de oproep van de Groenen aan dat er sprake is van ,,een totaal verstoorde” onderlinge relatie en communicatie tussen de Groenen en Fianna Fail, schrijft dagblad Irish Independent. De verkiezingscampagne is van start, meldt televisiestation RTÉ.

    • Marije Willems