Kamer wil debat over informatie rond WK

De fracties van PvdA en GroenLinks willen een spoeddebat met minister Edith Schippers (VWS, VVD) over de Nederlandse kandidatuur voor het WK voetbal in 2018. De fracties hebben grote twijfels over de manier waarop de Tweede Kamer is geïnformeerd.

NRC Handelsblad meldde zaterdag dat Schippers’ voorganger Ab Klink in een Kamerbrief over het WK onjuiste informatie heeft gebruikt. Klink schreef op 21 april dat „de Duitse overheid” had berekend dat het WK in Duitsland in 2006 „alleen al aan belastingen een bedrag van 1,2 miljard euro heeft opgeleverd”. De Duitse regering heeft dit echter nooit gemeld. Het ministerie van VWS erkent dat er een fout is gemaakt.

Nederland en België zijn samen kandidaat voor het WK voetbal in 2018. Op 2 december beslist wereldvoetbalbond FIFA waar het toernooi wordt gespeeld. Kamerlid Jesse Klaver (GroenLinks) wil nog voor die datum een spoeddebat.  „Het lijkt erop dat als Nederland straks het WK mag organiseren, het ons in de maag wordt gesplitst”, zegt Klaver. „De besluitvorming is niet transparant verlopen.” Ook zijn PvdA-collega Tjeerd van Dekken wil opheldering: „De financiële onderbouwing van het kabinet blijkt ondeugdelijk te zijn.”

Uit interne stukken van VWS blijkt dat de onjuiste informatie waarschijnlijk afkomstig was van de KNVB. Tijdens een vergadering met minister Klink benadrukte de voetbalbond dat een WK ook gepaard zou gaan met „belangrijke baten”. Dit zou staan in een rapport van de Duitse overheid van 6 december 2006. Kort daarna kreeg Klink een presentatie met het logo van de Nederlands-Belgische WK-campagne toegestuurd, waarin dezelfde – maar onjuiste – bewering werd gedaan.

De KNVB zegt dat „de conclusie van NRC Handelsblad met betrekking tot de rol van de KNVB” niet klopt. De bond wil echter niet inhoudelijk reageren en verwijst naar de reactie van het ministerie.