Kamer twijfelt aan WK

De fracties van PvdA en GroenLinks willen een spoeddebat met minister Edith Schippers (VWS, VVD) over de Nederlandse kandidatuur voor het WK voetbal in 2018. De fracties hebben grote twijfels over de manier waarop de Tweede Kamer is geïnformeerd.

NRC Handelsblad meldde zaterdag dat Schippers’ voorganger Ab Klink in een Kamerbrief over het WK onjuiste informatie heeft gebruikt. Klink schreef op 21 april dat „de Duitse overheid” had berekend dat het WK in Duitsland in 2006 „alleen al aan belastingen een bedrag van 1,2 miljard euro heeft opgeleverd”. De Duitse regering heeft dit echter nooit gemeld. Het ministerie van VWS erkent dat er een fout is gemaakt.

Nederland en België zijn samen kandidaat voor het WK voetbal in 2018. Op 2 december beslist wereldvoetbalbond FIFA waar het toernooi wordt gespeeld.

Kamerlid Jesse Klaver (GroenLinks) wil nog voor die datum een spoeddebat.  „Het lijkt erop dat als Nederland straks het WK mag organiseren, het ons in de maag wordt gesplitst”, zegt Klaver. „De besluitvorming is niet transparant verlopen.” Ook zijn PvdA-collega Tjeerd van Dekken wil opheldering: „De financiële onderbouwing van het kabinet blijkt ondeugdelijk te zijn.”

Uit interne stukken van VWS blijkt dat de onjuiste informatie waarschijnlijk afkomstig was van de KNVB. Tijdens een vergadering met minister Klink benadrukte de voetbalbond de „baten” van het WK in Duitsland. Een rapport van de Duitse overheid van 6 december 2006 zou melding maken van 1,2 miljard aan belastingen.

Kort daarna kreeg Klink een presentatie met het logo van de Nederlands-Belgische WK-campagne toegestuurd. Daarin werd dezelfde – onjuiste – bewering gedaan. Het aangehaalde Duitse rapport maakt nergens melding van 1,2 miljard belastinginkomsten.

De KNVB zegt dat „de conclusie van NRC Handelsblad met betrekking tot de rol van de KNVB” niet klopt. De bond wil echter niet inhoudelijk reageren.