Israël bouwt hek aan grens met Egypte

Israël begint vandaag met de bouw van een veiligheidshek aan de grens met Egypte. Dat schrijft de Israëlische krant Haaretz. Het hek is bedoeld om de toestroom van illegale migranten en potentiële terroristen te stoppen. Kosten van het project: 1 miljard euro.

Israël begint vandaag met de bouw van een hek aan de grens met Egypte. Dat schrijft de Israëlische krant Haaretz. Het hek is volgens de Israëlische regeringbedoeld om de toestroom van illegale migranten en potentiële terroristen te stoppen. Kosten van het project: 1 miljard euro.

Enkele feiten over de problematiek:

  • De Israëlische staat heeft al jaren te kampen met een grote toestroom van illegale migranten uit Afrika. Alleen al dit jaar passeerden meer dan 10.000 migranten de Israëlische grens.
  • Deze maand kwamen 700 illegalen het land binnen, een stijging van 300 procent ten opzichte van januari dit jaar.

Naast illegalen zegt Israël ook potentiële terroristen te willen weren die vanuit de Egyptische Sinaï-woestijn opereren. Volgens Guus Valk, correspondent voor NRC Handelsblad in Israël, komt de infiltratie van terroristen vanuit de Sinaï bijna niet voor en wordt het er door de regering bij gehaald om de dure maatregel te verkopen.

Egypte vindt hek prima
Premier Netanyahu zei vorige week dat het hek ook bedoeld is om het joodse karakter van Israël te beschermen. Daarmee wil hij religieuze partijen uit zijn kabinet tegemoet komen die er moeite mee hebben dat veel immigranten niet joods zijn, legt Valk uit.

Egypte vindt de bouw van het hek volgens de correspondent ,,prima”. Valk zegt dat Egypte ,,hard” optreedt tegen de illegale immigranten. “Als je als immigrant in de Sinaï de Egyptische politie tegen komt, ben je je leven niet zeker.”

    • Pim van den Dool