Internationaal kort

Militairen in Israël berecht voor in gevaar brengen jongen (9)

JERUzALEM. In Israël hebben twee militairen een voorwaardelijke celstraf gekregen van drie maanden, omdat ze een jongen van negen jaar bagage lieten openen waarin explosieven hadden kunnen zitten. De krijgsraad ontnam hen hun militaire rang. Het incident speelde zich bijna twee jaar geleden af in Gaza-Stad tijdens een grondoffensief van Israël tegen de Palestijnse Hamasbeweging. De twee militairen waren in januari 2009 op zoek naar explosieven en lieten het jongetje bagage van inwoners van Gaza-Stad openen. De rechter oordeelde dat zij zijn leven in gevaar hebben gebracht. Ze kregen een een relatief lichte straf, omdat ze volgens de rechter in moeilijke omstandigheden moesten werken en lang niet hadden geslapen. De militairen zijn volgens een legerwoordvoerder ten minste twee jaar uit hun functie ontheven. Naar eigen zeggen zullen ze wel optreden als reservist. (Reuters)

Al-Qaeda: Operatie Inwendige Bloeding

Washington. De bompakketjes die eind vorige maand onderweg naar de Verenigde Staten werden onderschept in Engeland en Dubai, maken deel uit van ‘Operatie Inwendige Bloeding’. Met dit plan wil terreurnetwerk Al-Qaeda op het Arabisch Schiereiland (AQAP) „de vijand laten doodbloeden”. Dat stelt de groepering in het extremistische, Engelstalige blad Inspire, zo meldden de Amerikaanse terrorismemonitoren IntelCenter en SITE zaterdag. De kracht van de nieuwe strategie zit volgens AQAP in de eenvoud. „Het is handiger om kleinere aanvallen op te zetten waarvoor minder mensen nodig zijn en die minder tijd kosten”, aldus de terreurorganisatie. Die beweging, een fusie van de afdelingen van al-Qaeda in Jemen en Saudi-Arabië, bestaat volgens schattingen uit enkele honderden strijders. Thuishaven van AQAP is Jemen. Het voorbereiden en verzenden van de twee bompakketjes eind oktober zou slechts 4.200 dollar hebben gekost. Op 29 oktober werden twee bompakketten onderschept in vrachtvliegtuigen. Beide pakketten waren bestemd voor Joodse instellingen in de Amerikaanse stad Chicago. De bommen zouden zijn gemaakt door de Saudiër Ibrahim Hassan al-Asiri, een van de kopstukken binnen AQAP. (CNN, AFP)

Lees het najaarsnummer van Inspire via nrcnext.nl/links

Fraude bij zeker 21 Afghaanse politici

KABUL. Bijna een op de tien politici die bij de verkiezingen in september een zetel wonnen in het Afghaanse parlement heeft zich schuldig gemaakt aan fraude. Dat heeft de Afghaanse commissie die toezicht houdt op de verkiezingen gisteren bekendgemaakt. De Electorale Klachtencommissie, die vijf leden telt, heeft 21 winnende kandidaten geschorst. In totaal telt het parlement 249 zetels. De stemmen voor deze kandidaten zijn ongeldig omdat bewezen zou zijn dat in hun voordeel stembiljetten zijn vervalst en dat kiezers zijn beïnvloed door lokale autoriteiten. De definitieve uitslag van de verkiezingen is nog steeds niet bekendgemaakt omdat er nog onderzoek wordt verricht naar zo’n zesduizend klachten. Zeven van de winnende kandidaten die zijn geschorst zaten al in het vorige parlement. Een van de gediskwalificeerde politici is een directe neef van de Afghaanse president Hamid Karzai, die dezelfde achternaam heeft. (Reuters)

‘Coup Madagaskar voorbij zonder doden’

Antananarivo. Een poging tot een staatsgreep in Madagaskar is zonder bloedvergieten beëindigd. Dat heeft de premier van de eilandstaat voor de zuidoostkust van Afrika zaterdag gezegd. Premier Camille Vital zei dat zestien hooggeplaatste militairen zich hebben overgegeven, waardoor de couppoging die woensdag begon ten einde is gekomen. Een deel van het leger wilde de macht overnemen van de president, Andry Rajoelina. De president kwam zelf vorig jaar met de hulp van het leger aan de macht. Soldaten loyaal aan Rajoelina kwam zaterdag samen op de legerbasis waar de coupplegers zich ophielden. In de basis waren schoten te horen, maar volgens de regering zijn er geen slachtoffers gevallen en hebben alle bij de coup betrokken officiers zich inmiddels overgegeven. (AP)