Ierland leent toch miljarden van EU

Ierland krijgt een miljardenlening van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) om zijn financiën op orde te brengen. Hoe groot het reddingspakket wordt, is nog niet duidelijk. Volgens bronnen in Brussel gaat het om circa 90 miljard euro.

Het is de tweede keer dit jaar dat een land binnen de eurozone financiële hulp nodig heeft. In april werd Griekenland gered.

Ierland weigerde tot vorige week hulp. De ommezwaai van de Ieren bracht vanmorgen de rust op de markten terug. De belangrijkste Europese beurzen boekten winst en de euro steeg tegenover de dollar. Op de obligatiemarkt werd het goedkoper voor de Ierse overheid om geld te lenen. De onrust kan snel terugkeren als de markten gaan speculeren op een reddingsactie voor Portugal, een ander eurozoneland dat financiële problemen heeft.

Het miljardenkrediet wordt gebruikt om het vertrouwen in de Ierse bankensector te herstellen. Deze kwamen tijdens de kredietcrisis in problemen door de implosie van de vastgoedsector. De banken zagen sinds september 23 miljard euro wegvloeien, onder meer omdat veel Ieren hun tegoeden weghaalden.

De banken werden de afgelopen maanden afhankelijk van goedkope leningen van de Europese Centrale Bank omdat zij niet meer gewoon geld konden lenen. De Ierse minister van Financiën Brian Lenihan zei vanmorgen dat de inkrimping of verkoop van banken een onderdeel is van het reddingspakket. Het duurt nog weken voor de onderhandelingen over het reddingspakket zijn afgerond. Er zijn sinds vorige week experts van de EU en het IMF in Dublin om de financiële positie te onderzoeken.

Een heikel onderwerp tijdens deze gesprekken is de Ierse winstbelasting. De tarieven zijn met 12,5 procent vrijwel de laagste van Europa. Dit zorgde ervoor dat veel multinationals hun Europese hoofdkantoor het afgelopen decennium naar Ierland verplaats-ten, dit tot woede van andere EU-landen. Het lijkt onwaarschijnlijk dat Brussel een belastingverlaging snel zal doordrukken. Het ligt politiek zeer gevoelig. Bovendien zou een verhoging de economie schade toebrengen.

Besmetting is de grootste angst in Europa: pagina 11