Ierland accepteert toch noodhulp

Ierland heeft zijn verzet tegen internationale economische steun opgegeven. Het in financiële problemen verkerende land heeft gisteren een steunaanvraag gedaan bij het Europese Financiële Stabiliteitsfonds, dat eerder dit jaar werd opgericht als financieel vangnet voor eurolanden.

De oprichters van het steunfonds, het Internationaal Monetair Fonds, de Europese Commissie en de landen van de eurozone, hebben de gevraagde steun nog dezelfde avond toegezegd. Ook de Europese Centrale Bank staat achter de steun voor Ierland.

De Ierse minister van Financiën Brian Lenihan noemde de exacte omvang van de aangevraagde lening niet, maar zei dat Ierland enkele „tientallen miljarden” nodig heeft als steun voor de zwakke Ierse economie. Het werd voor Ierland de afgelopen weken steeds duurder om geld te kunnen lenen op de internationale kapitaalmarkten. Beleggers twijfelen aan de financiële gezondheid van het land.

Ierland heeft een groot begrotingstekort en de Ierse banken zijn verzwakt doordat ze veel slechte hypotheken op de balans hebben staan. De huizenprijzen in Ierland zijn ingestort door jarenlange overproductie, gevolgd door de economische crisis.

In het reddingsfonds zit in totaal 750 miljard euro, beschikbaar gesteld door het Internationaal Monetair Fonds, de Europese Commissie en de andere eurolanden. Met het Europese Financiële Stabiliteitsfonds willen de oprichters voorkomen dat er op het laatste moment een regeling moet worden bedacht, zoals eerder dit jaar gebeurde bij Griekenland. Het bestaan van het noodfonds moet de euro stabiel houden.

Ondanks druk van andere eurolanden stribbelde Ierland voor het weekeinde nog tegen om financiële hulp te aanvaarden. Ierse politici, onder wie minister van Financiën Lenihan, hielden vol dat ze geen steun nodig hadden. Met de aanvraag voor een miljardenlening uit het noodfonds moet Ierland accepteren dat de EU en het IMF voorwaarden zullen stellen aan het terugdringen van het Ierse begrotingstekort.

Vorige week waren experts van het IMF en de ECB al in Ierland om te onderhandelen over een financieel saneringsplan. Waarschijnlijk zal Ierland de vennootschapsbelasting moeten verhogen. Een nederlaag voor Ierland, dat ondanks protest uit de rest van Europa met lage belastingtarieven stuntte om buitenlandse bedrijven aan te trekken.

Het is de vraag of de steunaanvraag van Ierland de rust zal terugbrengen op de financiële markten. Beleggers zijn ook pessimistisch over de hoge staatsschulden en begrotingstekorten van Portugal en Spanje.