Het d-woord is gevallen

Feyenoord verloor gisteren met 2-0 van FC Groningen, dat nu derde staat.

Trainer Mario Been noemde Feyenoord voor het eerst een degradatiekandidaat.

Trainer Pieter Huistra beantwoordde gisteren glimlachend vragen over hoogtevrees, nu zijn ploeg naar de derde plaats in de eredivisie is gestegen. Maar de manier waarop zijn ploeg koploper PSV tot op vier punten naderde en landskampioen FC Twente tot op één punt gaf te denken. Het was geen kunst te winnen van Feyenoord (2-0), dat nu zestiende staat. „Het blijft hetzelfde verhaaltje: we komen in alle opzichten tekort”, zei trainer Mario Been.

Wie dacht dat Feyenoord het dieptepunt al had bereikt kwam in de Euroborg bedrogen uit. FC Groningen hoefde niet groots te spelen om te winnen. Feyenoord maakte kinderlijke verdedigingsfouten, slaagde er niet in de bal lang in de ploeg te houden en creëerde bijna geen kansen. FC Groningen buitte het krachtsverschil sober uit, via twee doelpunten van de Sloveense aanvaller Tim Matavz.

Tegen het einde van de wedstrijd bleek hoe snel het verwachtingspatroon rond een betaaldvoetbalclub kan omslaan. De leden van de businessclub van Groningen zochten ruim voor het laatste fluitsignaal – mopperend over het spel en de kou – de sponsorruimte op, terwijl de Feyenoord-fans hun ploeg bleven toezingen. Huistra stelde na afloop trots te zijn dat hij trainer is van zo’n sterke spelersgroep, terwijl Been de fouten moest goedpraten van een in potentie minstens zo talentvol gezelschap.

Want het zwalkende Feyenoord van nu bestaat voor het grootste deel uit voetballers die vorig seizoen als A-junioren alles wonnen. Ook aan bravoure hebben de jeugdspelers geen gebrek, getuige de felgekleurde schoenen van de drie invallers Jerson Cabral (groen), Bruno Martins Indi (geel) en Kelvin Leerdam (paars). Wel missen ze sturing van routiniers.

Been blijft optimisme prediken en stelde dat hij zijn spelersgroep niet openlijk wil afvallen. Dat bleek moeilijk toen de situatie ter sprake kwam waarbij verdediger Ron Vlaar in de tweede helft als stormram in de aanval werd gebruikt. De aanvoerder was net weg van zijn vaste positie toen invaller Martins Indi zijn directe tegenstander Leandro Bacuna vrij liet. De aanvaller zette voor, waarna Matavz onbewaakt zijn tweede doelpunt van de middag kon maken. Vlaar werd meteen teruggedirigeerd naar de verdediging, maar het was al te laat.

Natuurlijk heeft Been weinig keuze, met een handvol geblesseerden en geen uitzicht op versterkingen. De 17 miljoen euro die investeerders vorige maand in de club staken, werd gebruikt om de schuld terug te brengen naar 26 miljoen euro. Maar zelfs ras-Feyenoorder Been, die na de 10-0 nederlaag tegen PSV nog het vertrouwen kreeg van de clubleiding, krijgt intussen enige kritiek. Zo vindt niet iedereen in het Maasgebouw dat hij vaak genoeg op het trainingsveld staat. Ook zetten sommigen vraagtekens bij zijn vermogen om jonge voetballers beter te maken.

Hans Nijland, technisch directeur van FC Groningen, bezwoer gisteren dat Feyenoord niet zal degraderen, sterker: niet eens in het rechterrijtje zal eindigen. Maar Been, die dagelijks ziet hoe zijn spelers tekortschieten, noemde zijn ploeg voor het eerst onomwonden een degradatiekandidaat. „Het is Feyenoord onwaardig en dat is frustrerend. Maar ik weet zeker dat deze ploeg in de eredivisie blijft.”

Aanvaller Georginio Wijnaldum wilde niets weten van kritiek op Been. „Ik heb de oplossing ook niet voorhanden. Misschien maandag, als we weer met elkaar hebben gepraat. Het heeft geen enkele zin elkaar nu verrot te schelden. We moeten met elkaar verder, ook met onze trainer. Hij hoort gewoon bij ons.”

En Been, tot besluit. „Ik ben een vechter. Dat was ik niet als voetballer, maar wel als trainer. Het valt even niet mee de goede dingen uit ons spel te halen, maar ik blijf het proberen. Voor de buitenwereld is onze situatie misschien hopeloos, voor mij absoluut niet. Ik vind dat we in de komende wedstrijden tegen ADO Den Haag, Willem II en Excelsior hoe dan ook punten moeten pakken. Dat kunnen we zeker. We hebben voldoende strijdlust om te overleven in degradatievoetbal. Hoe erg die situatie ook is voor een club als Feyenoord.”

    • Michiel Dekker