Griekse banken weer even terug bij af

De Griekse banken waren bezig er weer langzaam bovenop te komen, na hun bijna-doodervaring dit voorjaar. De sector wist nieuw aandelenkapitaal binnen te halen en heeft weer wat voorzichtige stapjes op de interbancaire kredietmarkt kunnen zetten. Maar de jongste ontwikkelingen hebben beleggers opnieuw in de gordijnen gejaagd, zodat de Griekse banken terug bij af zijn.

In september was de vraag naar nieuwe aandelen van de National Bank of Greece (NBG) bijna twee maal zo hoog als het aantal aandelen dat de bank – ter waarde van 1,8 miljard euro – op de markt bracht. Een positieve factor was de gevoeligheid van NBG voor Turkije, via een belang van 5 miljard euro in de snelgroeiende Finansbank. Maar beleggers in aandelen werden ook aangetrokken door het vooruitzicht van een daling van de verliezen op Griekse kredieten en van de financieringskosten, zodat de bankwinsten stegen.

Verder was vooruitgang waarneembaar op de doorgaans risico mijdende interbancaire kredietmarkt. EFG Eurobank wist in oktober 300 miljoen binnen te halen, door voorheen ongewilde Griekse staatsobligaties als onderpand te gebruiken. Een maand later zeiden EFG en NBG dat ze elk 4 tot 5 miljard aan interbancaire financiering hadden losgekregen. Dit was weliswaar een klein percentage van het bedrag dat de sector de Europese Centrale Bank verschuldigd is – 92 miljard in oktober, een paar miljard minder dan een maand eerder – maar de zaken gingen de goede kant op.

De vooruitzichten voor de banken zijn nu plots verslechterd en de financieringsmogelijkheden zijn weer opgedroogd. Eén reden is de hernieuwde afkeer van de periferie van de eurozone, in het kielzog van de Ierse crisis. Een andere reden zijn de slechte macro-economische cijfers: Eurostat, het Europese bureau voor de statistiek, heeft het begrotingstekort over 2009 voor de derde keer naar boven bijgesteld. Nu een schuldsanering waarschijnlijker lijkt als deze reddingsoperatie voorbij is, zijn de jaarlijkse verzekeringskosten tegen een Grieks staatsbankroet gestegen van 6,8 procent van het nominale bedrag in oktober naar 9,4 procent op 19 november.

Verdere interbancaire deals zijn volgens ingewijden nu bevroren. Het is vrij helder waarom beleggers bang zijn. Een sanering van de staatsschuld kan een groot deel van het kapitaal van de banken in rook doen opgaan, en crediteuren aanvaarden niet langer Griekse staatsobligaties als onderpand.

De grootste Griekse banken lijken niet al te ongezond en zullen dit jaar winst maken. Maar zolang beleggers denken dat Griekenland zijn verplichtingen niet kan nakomen, zal de wederopstanding van de banksector beperkt zijn.

Nicholas Paisner

    • Nicholas Paisner