Goede generale van Real en Barça voor klassieker

Real Madrid en FC Barcelona hebben een week voor de onderlinge confrontatie in Camp Nou laten zien dat het met de vorm wel goed zit. De Spaanse topclubs behaalden zaterdag beide een ruime overwinning. Real Madrid won op eigen veld met 5-1 van Athletic de Bilbao; Barcelona haalde met liefst 8-0 uit bij Almeria. „Bijna iedere aanval betekende een doelpunt, dat is weleens anders geweest”, glunderde trainer Josep Guardiola van Barça.

Barcelona evenaarde bij Almeria de grootste overwinning in een uitwedstrijd ooit. In 1959 won de Catalaanse club met 8-0 bij Las Palmas.

Lionel Messi was met drie treffers zoals vaker de grote man bij Barcelona. De Argentijnse sterspeler vierde tevens een persoonlijk jubileum door zijn honderdste doelpunt in de Primera Division te maken. Met 23 jaar en 149 dagen is Messi de op één na jongste voetballer ooit die daarin slaagt. Alleen de Spaanse spits Raúl was jonger (22 jaar en 293 dagen). Bojan Krkic maakte tegen Almeria twee doelpunten, de andere treffers kwamen op naam van Andrés Iniesta, Pedro en Santiago Acasiete (eigen doel).

De nederlaag kostte Almeria-trainer Juan Manuel Lillo zijn baan. De 45-jarige coach kreeg een uur na het pak slaag door Barça zijn ontslag.

De geschorste coach José Mourinho zag vanaf de tribunes in het Santiago Bernabéu-stadion dat Real Madrid geen moeite had met Athletic de Bilbao. Cristiano Ronaldo maakte drie doelpunten en is met veertien treffers topscorer in Spanje. Gonzalo Higuain en Sergio Ramos (strafschop) scoorden eenmaal.

De ‘Koninklijke’ liep op het personele vlak wel schade op. Higuain viel uit met een rugblessure, Sami Khedira kreeg last van zijn hamstring. Beide spelers missen daardoor morgen het duel in de Champions League met Ajax. De kans is groot dat Mourinho in Amsterdam een aantal spelers rust geeft met het oog op de confrontatie met aartsrivaal Barcelona op maandag 29 november.

Koploper Real Madrid begint met een voorsprong van één punt op Barcelona aan de klassieker. Topscorer Ronaldo ziet de topper met vertrouwen tegemoet. Hij was niet onder de indruk van de monsterzege van Barcelona. „Die 8-0 zegt niets”, zei Ronaldo gisteren in de Spaanse sportkrant Marca. „Ik daag ze uit er tegen ons ook acht in te schieten.”

In de Italiaanse Serie A blijft Internazionale tegenvallend presteren. De landskampioen verloor gisteren met 2-1 bij Chievo Verona en heeft deze maand nog niet gewonnen. Stadgenoot AC Milan behield dankzij een zege op Fiorentina (1-0) de koppositie. Inter is door de nederlaag gezakt naar de zesde plaats. (ANP)