Geslepen PSV'ers provoceren opgewonden Ajacieden

Amsterdam, 20-11-2010, Eredivisie, Ajax-PSV 0-0; voetbal; Arena ; foto Michael Kooren/Utrecht, Ajax Iconen Swart (L), Johan Cruyff, en Frank de Boer (R achter en Cruyff's ghost writer Jaap de Groot in de skybox bij Ajax.

Ajax 0 PSV 0

Ruststand 0-0. Scheidsrechter: Kuipers. Toeschouwers: 50.082.

De PSV’ers Ibrahim Afellay (24) en Otman Bakkal (25) lieten zaterdagavond in het topduel met Ajax zien dat ze het provoceren van hun tegenstander tot in de puntjes beheersen. Als antwoord op hun gedrag gingen de Ajacieden Rasmus Lindgren en Luis Suarez zich te buiten aan onder meer een grove tackle en een beet in de schouder. De openbare aanklager stelt een vooronderzoek in naar het bijtincident. De spelers van PSV verlieten ongestraft na het gelijkspel in de Arena als de morele winnaars het veld. De Eindhovense club verstevigde door het verlies van FC Twente tegen AZ de koppositie. „Al met al hebben we een mooie avond beleefd”, stelde Bakkal.

Afellay en Bakkal hebben de afgelopen jaren bij het Nederlands elftal en in Europese wedstrijden de wetten van topvoetbal leren kennen. De Marokkaanse Nederlanders, die allebei opgroeiden in de jeugdopleiding van de Eindhovense voetbalclub, vormden samen met de Zweed Ola Toivonen het middenveld van PSV. Afellay en Bakkal waren het hart van de ploeg van Fred Rutten, die verzuimde het toch al geplaagde Ajax een sportieve dreun uit te delen. De bezoekers kregen de meeste kansen, maar namen in de slotfase genoegen met een gelijkspel.

Afellay en Bakkal gingen voorop in de strijd tegen de rivaal. Ze haalden de tegenstanders met provocerende trucjes en geniepige overtredingen het bloed onder de nagels vandaan. De PSV’ers bagatelliseerden na afloop hun strijdmethoden. Afellay: „Ik ben een voetballer die wil genieten. Moet ik de bal dan steeds terugspelen op de keeper?” Bakkal: „Er was inderdaad veel tumult in het veld.”

Een schermutseling tien minuten voor tijd was illustratief voor de wijze waarop Afellay en Bakkal zich manifesteerden. Afellay zette bij de eigen achterlijn een harde tackle in op Suarez. De temperamentvolle Uruguayaan stond met wilde gebaren op en gaf de aanvoerder van PSV een duwtje. Afellay liet zich op een overdreven manier vallen en sloeg de handen voor zijn gezicht alsof hij een klap had gekregen. Suarez kookte van woede. Scheidsrechter Björn Kuipers gaf Afellay een gele kaart voor aanstellerij. De aanvoerder van PSV dacht daar anders over: „Ik kreeg inderdaad niet meer dan een duw, maar ik snap niet waarom ik geel moest krijgen.”

Bakkal haalde een paar seconden na de gele kaart van Afellay verhaal bij Suarez, die zijn veters aan het strikken was, en ging met een grijns vol op de voet van de Zuid-Amerikaan staan. „Er gebeurde in de hectische slotfase van alles”, hield Bakkal zich op de vlakte. Suarez liet zich nogmaals van zijn onsportiefste kant zien door snuivende gebaren in de richting van Jonathan Reis te maken. De Braziliaan van PSV, die vorig seizoen wegens cocaïneverslaving werd ontslagen, liep wijselijk weg.

In de blessuretijd haalden de Ajacieden Lindgren en Suarez voor het oog van iedereen hun gram op hun respectieve uitdagers Afellay en Bakkal. De Zweedse invaller maaide de toekomstige speler van FC Barcelona onderuit, die zich vervolgens overdreven liet vallen. „Ik weet niet wat er was gebeurd als ik niet zou zijn opgesprongen”, beweerde Afellay later. Kuipers trok direct de rode kaart voor Lindgren, maar verzuimde een paar seconden later Suarez van het veld te sturen.

De aanvoerder van Ajax kon zich niet meer beheersen toen Bakkel opnieuw op zijn tenen ging staan. Op nog geen meter afstand van Kuipers beet Suarez zijn kwelgeest in zijn schouder. Bakkal toonde een rode striem op zijn sleutelbeen, maar de scheidsrechter trad niet op. Bakkal en Suarez sloten na het laatste fluitsignaal op het veld vrede. Over hét moment wilde Bakkal weinig kwijt: „De beelden spreken voor zich.”

Suarez: „Bijten? Nee, ik geef 200 procent in een wedstrijd. Spijt? Nee.” En: „Of ik bang ben voor een schorsing? Nee, misschien gaat er wel een schorsing naar hem.” De technische staf van Ajax had vanmorgen een gesprek met Suarez over zijn gedrag. „De zaak is intern opgelost,” aldus Jol.

Scheidsrechter Kuipers zag na afloop bij Eredivisie Live de beelden en verklaarde: „Als ik op het veld had waargenomen wat ik nu zie, was er geen twijfel en had Luis Suarez direct rood gekregen. Ik zag dat de spelers wel bij elkaar stonden en ruzie maakten, maar het bijten ging zo snel. Ik heb die situatie niet goed beoordeeld.”

Afellay speelde waarschijnlijk zijn laatste Ajax-PSV. Deze winter vertrekt hij naar Barcelona. „Of PSV een opvolger voor me zou moeten halen? Daar ga ik niet over”, zei Afellay. Het vertrek van Afellay biedt perspectief voor zijn vriend Bakkal, die bij PSV naast het elftal dreigde te raken. „Ja, er komt inderdaad weer een plekje vrij”, zei de voetballer die zijn jas tot aan zijn kin had opgetrokken.

Suarez is niet de eerste die bijt: pagina 18

    • Koen Greven