Foto's 'LINDA. het boek' zijn leeg en missen ritme

fotoboek

LINDA. het boek

Nieuw Amsterdam 39,95 euro **

LINDA., de glossy van Linda de Mol, staat bekend als origineel, slim, soms grappig en vaak tegendraads. Als alle bladen hun dubbeldikke kerstnummers volzetten met dieettips, goede voornemens en romantische fotoseries, dan komt de redactie van LINDA. met een themanummer ‘kutjaar’. Nu is er – vlak voor diezelfde feestdagen – naast het magazine ook een boek. Uit zeven jaar Linda (87 nummers) werden 194 foto’s geselecteerd en gebundeld in LINDA. het boek.

Door de selectie kwamen vooral bekende Nederlanders: van Sonja Barend tot Sophie Hilbrand, van Freek de Jonge tot Angela Schijf. Bijna al die mensen krijg je te zien zoals je ze nog niet eerder zag – Arie Boomsma overtuigt als Barbie’s Ken, Hans Dagelet is bijna bloot en Hedy d’Ancona poseert in een berg pasta. Zoals bijna altijd in LINDA. wordt in tekst en beeld gespeeld met clichés, is er ironie, en vraag je je als lezer steeds weer af ‘Is dit echt?’.

Maar wat als je de artikelen schrapt? Als je het zorgvuldig opgebouwde ritme van het blad achterwege laat, en je die foto’s simpelweg achter elkaar zet? Dan blijft er weinig van LINDA. over. De foto’s alleen zijn leeg. Al bladerend blijft geen afbeelding je bij. Terwijl er toch heel bijzonder werk bij zit, van Carli Hermès bijvoorbeeld of Victor Bergen Henegouwen. En ook de slimme vondst aan het begin van het boek – een opsomming van feiten over de foto’s (er werden 2467 ‘gewone mensen’ gefotografeerd, en er ontstonden twee romances op de set: tussen Bram Moszkowicz en Eva Jinek, en tussen Peter R. de Vries en Susan Smit) – kan daar weinig aan veranderen.

Een fotoboek is meer dan een verzameling mooie platen. Koop ook deze feestdagen dus liever LINDA. Het magazine.

Lineke Nieber

    • Lineke Nieber