Feyenoord zakt steeds dieper

FC Groningen 2 Feyenoord 0

Ruststand 1-0. 13. Matavz 1-0, 84. Matavz 2-0. Scheidsrechter: Van Hulten. Toeschouwers: 21.000.

Trainer Pieter Huistra beantwoordde glimlachend vragen over hoogtevrees, nu zijn ploeg naar de derde plaats in de eredivisie is gestegen. Maar de manier waarop zijn ploeg koploper PSV op vier punten naderde en landskampioen FC Twente op een punt, gaf te denken. Het was geen kunst te winnen van het steeds armoediger Feyenoord (2-0), dat nu zestiende staat. ,,Het blijft hetzelfde verhaaltje, we komen in alle opzichten tekort’’, zei trainer Mario Been.

Wie dacht dat Feyenoord het dieptepunt al had bereikt, kwam in de Euroborg bedrogen uit. FC Groningen hoefde niet groots te spelen voor drie punten na de nederlaag van een week eerder tegen Heracles Almelo. Feyenoord maakte kinderlijke verdedigingsfouten, slaagde er niet in de bal langer dan drie passes in de ploeg te houden en creëerde bijna geen mogelijkheden. FC Groningen buitte het krachtsverschil sober uit, via twee doelpunten van de Sloveense aanvaller Tim Matavz.

Tegen het einde van het duel bleek hoe snel het verwachtingspatroon rond een profclub kan omslaan. De businessclubleden van FC Groningen zochten ruim voor het laatste fluitsignaal mopperend over het spel en de kou de sponsorruimte op, terwijl de Feyenoord-supporters hun ploeg bleven toezingen. Huistra stelde na afloop trots te zijn dat hij trainer is van zo’n sterke spelersgroep, terwijl Been de fouten moest goedpraten van een in potentie minstens zo talenvol gezelschap.

Want het zwalkende eerste elftal van nu bestaat voor het grootste deel uit voetballers die vorig seizoen als A-junioren werkelijk alles wonnen. Ook aan bravoure hebben de jeugdspelers geen gebrek, getuige de felgekleurde schoenen van de drie invallers Jerson Cabral (groen), Bruno Martins Indi (geel) en Kelvin Leerdam (paars). Wel missen ze de ervaring met het meedogenloze voetbal tegen degradatie.

Been blijft positivisme prediken en stelde dat hij zijn spelers niet openlijk wil afvallen. Dat bleek moeilijk toen de situatie ter sprake kwam waarbij verdediger Ron Vlaar in de tweede helft als stormram in de aanval werd misbruikt. De aanvoerder was maar net weg van zijn vaste positie toen invaller Martins Indi zijn directe tegenstander Leandro Bacuna vrij liet. De aanvaller zette voor, waarna Matavz onbewaakt zijn tweede doelpunt kon maken. Vlaar werd meteen terug gedirigeerd, maar toen was het te laat.

Natuurlijk heeft Been weinig keuze, met een handvol geblesseerden en geen uitzicht op versterkingen, want de 17 miljoen euro die investeerders vorige maand in de club staken, werd slechts gebruikt om de schuld terug te brengen naar 26 miljoen euro. Maar ook de trainer met het rood-witte bloed krijgt intussen voorzichtige kritiek bij Feyenoord. Zo vindt niet iedereen in Rotterdam dat hij vaak genoeg op het trainingsveld staat. Ook zetten sommigen vraagtekens bij zijn vermogen om jonge voetballers beter te maken.

Hans Nijland, technisch directeur van FC Groningen, bezwoer gisteren dat de club met de status van Feyenoord niet zal degraderen, sterker, niet eens in het rechterrijtje zal eindigen. Maar Been, die dagelijks ziet hoe zijn spelers tekort schieten, noemde zijn ploeg voor het eerst onomwonden een degradatiekandidaat. ,,Het is Feyenoord onwaardig en dat is ongelofelijk frustrerend. Maar ik weet zeker dat deze ploeg in de eredivisie blijft.’’

Aanvaller Georginio Wijnaldum wilde niets weten van kritiek op Been. ,,Ik heb de oplossing ook niet voorhanden. Misschien maandag, als we weer met elkaar hebben gepraat. Het heeft geen enkele zin elkaar nu verrot te schelden. We moeten met elkaar verder, ook met onze trainer. Hij hoort gewoon bij ons.’’

,,Ik ben een vechter’’, besloot Been. ,,Dat was ik niet als voetballer, maar wel als trainer. Het valt even niet mee de goede dingen uit ons spel te halen, maar ik blijf het proberen.’’ En: ,,Voor de buitenwereld is onze situatie misschien hopeloos, voor mij absoluut niet. Ik vind dat we in de komende wedstrijden tegen ADO Den Haag, Willem II en Excelsior hoe dan ook punten moeten halen. Dat kunnen we zeker. We hebben voldoende strijdlust om te overleven in degradatievoetbal. Hoe erg die situatie ook is voor een club als Feyenoord.”

    • Michiel Dekker