En dit gebeurde ook in het weekend

Croatian high jumper Blanka Vlasic, right, and Kenyan middle distance runner David Rudisha, hold their International Athletic Foundation (IAF) "Athlete of the Year Awards", Sunday, Nov. 21, 2010, in Monaco. (AP PHOTO/Lionel Cironneau) AP

De Keniaan David Rudisha en de Kroatische Blanka Vlasic zijn uitgeroepen tot de atleten van 2010. Dat maakte de internationale atletiekfederatie IAAF gisteren bekend. De pas 21-jarige Rudisha brak dit jaar door op de 800 meter met twee wereldrecords. Vlasic veroverde de Europese titel en de wereldtitel indoor bij het hoogspringen. Daarnaast won ze zeven wedstrijden in de Diamond League.

Golfer Robert-Jan Derksen mag donderdag afslaan in het WK in Dubai, waar de beste zestig spelers van de Europese Tour strijden om een prijzenpot van 7,5 miljoen dollar. Derksen verkeerde deze week in het ongewisse. Hij miste een startbewijs voor het laatste reguliere toernooi,in Hongkong, en moest hopen dat zijn concurrenten hem niet zouden voorbijgaan op de ranglijst. Dat lukte alleen de Fransman Grégory Bourdy. Behalve Derksen doet ook Joost Luiten mee in Dubai.

De Keniaanse atleet Leonard Patrick Komon heeft gisteren bij de Zevenheuvelenloop een wereldrecord neergezet op de 15 kilometer. Hij liep de afstand tussen Groesbeek en Nijmegen in 41 minuten en 13 seconden. Dat was 16 tellen sneller dan het oude record van zijn landgenoot Felix Limo, negen jaar geleden. Koen Raymaekers was de beste Nederlander op de twaalfde plaats (44.52).

Veldrijder Sven Nys heeft gisteren ook de vierde wedstrijd van de Superprestige in Asper-Gavere gewonnen. Vorige week was de Belgische kampioen ook al de sterkste in Hamme-Zogge. Hij bleef landgenoot Kevin Pauwels in de sprint net voor. De Tsjechische wereldkampioen Zdenek Stybar won de eerste twee races in de Superprestige.

Springruiter Marc Houtzager is gisteren vierde geworden in de Grote Prijs van Stuttgart, de vijfde wedstrijd van de wereldbekerkwalificatie in de West-Europese zone. De ruiter uit Rouveen bleef met de 10-jarige ruin HBC Tamino ook in de barrage foutloos, maar was niet snel genoeg voor de zege. Die ging naar de Duitser Carsten-Otto Nagel.