Dromen van rode jurk

Mouchette van Artemis. Vanaf 14 jaar. Gezien 20/11 Bellevue Amsterdam Tournee t/m 12/12/10 en maart 2011 op Tweetakt Utrecht Inl: www.artemis.nl ****

Opeens tovert Arsène een konijn tevoorschijn. „’t Was in de aanbieding. Er zitten een paar vlekjes op.” In Mouchette, de jubileumvoorstelling van Artemis, in een regie van Floor Huygen, treffen de tiener Colette en de veel oudere Arsène elkaar.

Vlaams tekstschrijver Arne Sierens ontleende de titel aan de gelijknamige film van Robert Bresson uit 1967. Mouchette verwijst naar een meisje dat minder is dan niets. Ze spreekt in dit geval prachtig Vlaams Nederlands: „Ze gaat serieus moeten beginnen opletten.”

Colette, ontroerend lief gespeeld door Alejandra Theus, heeft te veel verantwoordelijkheden. Ze zorgt voor haar gekke moeder, haar babyzusje en het huishouden. Ondertussen droomt ze over complimenten van haar ma, een reis naar haar vader in Spanje en een rode flamencojurk met volants. Arsène gaat zijn verantwoordelijkheden juist uit de weg. Hij heeft schulden, drinkt te veel en heeft zijn vrouw met zijn slechte gedrag weggejaagd. Bert Luppes geeft hem een subtiel wankel loopje mee en een onvaste stem.

Colette en Arsène komen elkaar tegen in een gigantisch decor van sloophout en oude deuren. Geluiden van treinen, ratelende elektriciteitskastjes en kattengejank klinken. Het geluidsdecor is sowieso onontkoombaar. Ook hier is Bresson geciteerd: belangrijke gebeurtenissen blijven buiten beeld en zijn vervangen door geluidseffecten. Het werkt sterk, want verontrustend: wat je niet ziet kun je ook niet tackelen.

Arme Colette, het leven is te groot voor haar, zoals het decor en de flamencojurk die ze uiteindelijk krijgt te groot voor haar zijn. Hopelijk groeit ze er nog in.

    • Elisabeth Heijkoop