De Roy verhoord over plan aanslag

Edwin de Roy van Zuydewijn, voormalig echtgenoot van prinses Margarita, is afgelopen vrijdagavond op het Amsterdamse hoofdbureau van politie verhoord over plannen om een aanslag te plegen op het Spaanse koninklijk huis.

De Roy kreeg van de recherche te horen dat de politie betrouwbare informatie had ontvangen over een „serieuze dreiging” dat hij betrokken was bij een geplande verstoring van de kerkelijke inzegening van het huwelijk van prins Carlos (een broer van prinses Margarita) en Annemarie Gualthérie van Weezel afgelopen zaterdag in Brussel. Amsterdamse rechercheurs bezochten vrijdagmiddag in een zoektocht naar de Roy zijn moeder, twee zussen en een zwager.

Via zijn advocaat Marc Meijer is uiteindelijk geregeld dat De Roy van Zuydewijn vrijdagavond in aanwezigheid van zijn raadsman door de politie kon worden verhoord.

De Roy van Zuydewijn en zijn advocaat hebben geen goed woord over voor de gang van zaken. De Roy van Zuydewijn zegt niet te snappen waarom de politie denkt dat hij het op het Spaanse koninklijk huis zou hebben gemunt. Hij ziet het verhoor als „weer een nieuwe aflevering in de stelselmatige pesterij en intimidatie van de overheid”.

Een woordvoerder van de Amsterdamse politie zegt niet te willen reageren op de kwestie. „Als het gaat om mogelijke dreiging van terroristische aanslagen, doen we nooit mededelingen.” De woordvoerder wil ook niet zeggen of er vrijdag op het bureau van politie een gesprek is geweest. De Roy zegt heimelijk geluidsopnames te hebben gemaakt van het gesprek bij de politie. Hij zegt samen met zijn familie een klacht te zullen indienen bij de Nationale Ombudsman.

De Roy wordt naar eigen zeggen al jaren door de koninklijke familie zakelijk en persoonlijk getreiterd. Aanvankelijk steunde prinses Margarita hem in zijn kritiek op koningin Beatrix, maar sinds hun echtscheiding in 2006 hebben de twee ruzie.