'De rest van mijn leven moet ik afbetalen'

De Britse regering wil universiteiten zelf de hoogte van het collegegeld laten bepalen. „Mijn ouders kunnen het collegegeld nooit betalen.”

Holly Grant. Foto Titia Ketelaar

Het verhaal van Holly Grant (21) zou een vrolijk studentenverhaal kunnen zijn. Ze woont in het zuiden van Londen met twee vriendinnen, heeft een vriendje, wordt gegroet door medestudenten van King’s College als we de de muziekfaculteit binnenlopen. Na het gesprek moet ze weer snel studeren: binnenkort mag ze auditie doen aan de Royal Academy of Music, een prestigieuze conservatoriumopleiding. Haar tas zit volgepropt met muziek, boeken, boterhammen en haar dwarsfluit.

Holly is een gewone student. Ze wil het even gezegd hebben: zoals zij zijn er tienduizenden Britse studenten. En net zoals zij, zijn de Britse studenten boos. Heel boos.

De regering-Cameron wil het collegegeld, nu 3.290 pond (3.840 euro) per jaar, verhogen. Vanaf 2012 mogen universiteiten zelf bepalen hoe hoog het bedrag wordt. Dat kan bij sommige universiteiten oplopen tot negenduizend pond per jaar, zo wordt verwacht. De studentenaantallen zijn de afgelopen jaar te snel gegroeid om de universiteiten nog voor een lager bedrag te kunnen bekostigen. Onderwijl wordt het budget voor hoger onderwijs in het kader van de bezuinigingen de komende vier jaar gekort met 40 procent.

Een demonstratie twee weken geleden, toen naar schatting 52.000 studenten en docenten de straat op gingen, liep uit de hand toen een kleine groep met geweld het hoofdkantoor van de Conservatieve partij bezette. Jammer, zegt Holly, want het betekende dat de boodschap van de demonstratie werd genegeerd.

Holly deed mee. Niet voor haarzelf, zij zal in 2012 zijn afgestudeerd. Maar haar zus Poppy en twee halfbroers, die nog in Hertfortshire op school zitten, willen misschien ook naar een goede universiteit. „Toegang tot hoger onderwijs moet, als je talent hebt en als je intelligent bent, voor iedereen mogelijk zijn. Mijn collegegeld kunnen mijn ouders al niet betalen, 9.000 pond per jaar is onmogelijk.”

Ze vertelt gepassioneerd over haar studie muziek aan King’s College, dat in ranglijsten altijd in de top-25 van beste universiteiten van het Verenigd Koninkrijk staat. Tien Nobelprijswinnaars studeerden er. Holly is fluitist, wil graag orkestlid worden óf in een kamermuziekensemble spelen.

„Op school moedigden ze me aan naar de universiteit te gaan. Ik zat op een gewone openbare school, en het was bijzonder om te gaan studeren. Vergooi je talent niet, werd er gezegd. Ik had hoge cijfers. Maar niemand die me vertelde dat als je eenmaal bent afgestudeerd, je de rest van je leven bezig bent met afbetalen.”

In de kantine van de Student Union van King’s College in Londen worden nieuwe demonstratieplannen gesmeed. Woensdag zullen studenten in het hele land wegblijven bij colleges.

Titia Ketelaar

    • Titia Ketelaar