De geheime coup van Feyenoord

Je weet het pas als je het hebt bedacht, maar dan snap je het ook: Feyenoord is bezig met een coup bij Ajax. Johan Cruijff is daarvoor ingezet, de voetballer die zijn carrière afsloot bij Feyenoord nadat hij bij Ajax was weggewerkt. Prompt werd Feyenoord met de rancuneuze Cruijff in 1984 landskampioen, de enige keer in dat decennium, en het won dat seizoen ook de KNVB-beker.

Cruijff ging vorige week zogenaamd onverwachts op bezoek bij Lucky Ajax. Sinds Theo van Duivenbode voorzitter is van dit veteranengezelschap, heeft Ajax geen geluk meer. Dat is geen toeval. Van Duivenbode mocht in 1969 niet bij Ajax blijven, verkaste naar Feyenoord en maakte als linksachter met een woedend schot in de eerstvolgende Feyenoord-Ajax het enige doelpunt.

Hij nam nog meer wraak door met Feyenoord dat seizoen als eerste Nederlandse club de Europa Cup te winnen. Dat was Ajax een jaar eerder mooi niet gelukt. Van Duivenbode was later bestuurslid van Feyenoord en directeur bij Stad Rotterdam, een verzekeraar die Feyenoord sponsorde.

Van Duivenbode is bij de plannen van Cruijff betrokken. Net als de gewiekste jurist Keje Molenaar, de eerste oud-voetballer die, vrijwel meteen, ja zei op het verzoek van Cruijff om via de ledenraad de macht bij Ajax over te nemen. Deze Volendammer speelde vaker voor Feyenoord dan voor Ajax.

Zie verder hoe Leo Beenhakker („Feyenoord is mijn kluppie”) enige jaren geleden als technisch directeur bij Ajax infiltreerde om voorwerk te verrichten. Nu is ook duidelijk waarom toenmalig Feyenoord-sponsor Fortis in 2007 een overval pleegde op toenmalig Ajax-sponsor ABN Amro, wat trouwens leidde tot een gevecht dat ze beide verloren.

Het doel van deze coup is om het eigen vermogen dat Ajax nog op de bank heeft staan, naar de Kuip te sluizen, voordat die trainers in Amsterdam, typische vermogenslurpers, het opmaken. Nu is er nog net genoeg in kas om de schuld van Feyenoord af te lossen.

Inderdaad, dit stinkt allemaal naar een complot, maar dat zie je pas als je het ruikt.

john kroon

    • John Kroon