'Cholerabestrijding Haïti is inadequaat'

Internationale hulporganisaties hebben dit weekend kritiek geuit op de bestrijding van de cholera-epidemie in Haïti.

Het hoofd van Artsen zonder Grenzen in Haïti, Stefano Zannini, noemde de respons op de uitbraak „inadequaat”. Zannini zei dat Artsen zonder Grenzen inmiddels 16.500 zieken heeft weten te behandelen, maar „dat er geen echte en efficiënte respons was van andere organisaties.” Hij noemde de situatie „alarmerend” omdat er nog een piek in de uitbraak wordt verwacht, waarbij het aantal doden snel kan stijgen. Tot nu toe zijn sinds de uitbraak ongeveer 1.250 mensen gestorven en zijn er ongeveer 20.000 zieken in het hospitaal opgenomen.

OCHA, de hulporganisatie van de Verenigde Naties, zegt dat het nog te weinig geld van donorlanden heeft gekregen om effectief te kunnen bestrijden. De VN heeft onlangs een oproep voor 164 miljoen dollar gedaan. Daarvan is slechts vijf miljoen dollar binnen, aldus OCHA-woordvoerder Imogen Wall.

Edmond Mulet, hoofd van de VN-missie in Haïti (MINUSTAH) benadrukte dit weekend dat onrust en het geweld de hulpverlening blijven belemmeren. Het gevolg is niet alleen dat veel zieken geen hulp krijgen, maar ook dat veel inwoners geen preventieve zorg krijgen.

Ook klinkt de roep om de presidentsverkiezingen op 28 november uit te stellen. Vier van de in totaal negentien presidentskandidaten hebben zich dit weekend teruggetrokken en uitstel geëist. Aanstaande zondag mogen de 4,7 miljoen kiesgerechtigden een opvolger voor president René Préval kiezen, en 11 senatoren en 99 parlementsleden. Het zijn de eerste verkiezingen sinds de grote aardbeving in januari. (AFP, BBC)_