boekberichten

Ongepubliceerde brieven Nabokov in ‘Snob Magazine’

Snob Magazine, een Russisch tijdschrift dat mikt op de rijke Russische elite, heeft een fraaie primeur: afgelopen zaterdag verscheen het nieuwe nummer, met daarin ongepubliceerde liefdesbrieven die Vladimir Nabokov schreef aan zijn vrouw Vera. ‘Het was een heel gelukkig huwelijk’, aldus Sergey Nikolaevich, zegt redacteur van Snob Magazine in Russia Today. ‘Hoewel ze nooit lang uit elkaars buurt waren zijn er ongeveer 300 brieven overgeleverd, vol liefde, tederheid en passie.’ Nabokov schrijft ook over de praktische zaken waarmee hij ook veel van zijn personages zou opzadelen. Dat de brieven nog bestaan is te danken aan Vera, die besloot alleen haar eigen brieven te verbranden. In de loop van volgend jaar verschijnt de complete verzameling brieven, kaarten en aantekeningen in Letters to Vera bij uitgeverij Knopf.

Werk Aung San Suu Kyi heruitgegeven

Twee boeken van de Birmese mensenrechtenactiviste Aung San Suu Kyi worden snel heruitgebracht door Penguin, laat The Bookseller weten. Het gaat hierbij om Freedom from Fear (1991), een compilatie van haar politieke stukken met een voorwoord van zowel aartsbisschop Desmond Tutu als van de Poolse politicus/activist Vaclav Havel. Ook Letters from Burma (1997), een verzameling van haar korte stukken over het dagelijks leven, komt opnieuw uit. De uitgever liet weten dat hij nooit contact had mogen hebben met Aung San Suu Kyi. Dat liep tot 1999 via haar man en daarna via haar schoonzuster. Hij sprak de hoop uit dat met de vrijlating hij eindelijk een normale auteur-uitgever-relatie kon opbouwen.

Boekenscheurder bekent en betaalt

De onbekende die de voorbije weken exemplaren van Peter Buwalda’s debuutroman Bonita Avenue verscheurde, heeft in een korte brief zijn spijt betuigd. Naast De Bezige Bij hebben twee boekhandels de excuusbrief gekregen. Ze troffen een biljet van 20 euro aan als schadevergoeding.

De fluitketel van David Foster Wallace

‘Hallo, ik ben een fluitketel’, zo luidt de eerste zin van de eerste poging van wijlen David Foster Wallace om een verhaal te schrijven. Negen jaar oud was hij, en het is een van de dingen die het blad Newsweek aantrof in de archieven van Wallace. Zijn complete literaire nalatenschap is overgedragen aan de Universiteit van Texas in Austin. Dat daar prachtige dingen tussen zaten, was al bekend – postuum zal volgend jaar The Pale King verschijnen. Opmerkelijk is wel dat er maar weinig brieven bewaard zijn gebleven. ‘Dat soort dingen bewaarde hij niet’, aldus Bonnie Nadell. Zij was de agente en vertrouweling van de Amerikaanse schrijver en essayist, die in 2008 zelfmoord pleegde. ‘Ik ben ervan overtuigd dat Jonathan Franzen alle brieven die hij van David kreeg, netjes gearchiveerd heeft, maar zo was hij niet.’ Wel zijn alle aantekeningen en het lesmateriaal bewaard gebleven, en vele aantekeningen over andere schrijvers. ‘Het is misschien wel typerend voor Wallace dat hij als mens opduikt uit een archief dat vooral bestaat uit reflecties op andermans literaire werk, en waarin persoonlijke correspondentie grotendeels ontbreekt’, aldus Newsweek.

Zie ook: nrcboeken.nl en www.depapierenman.nl