Bijten

Een liefdesbeetje. Zei Martin Jol. Geile gedachte van de Ajax-trainer.

Twee voetballers, Luís Suarez en Otman Bakkal, bakkeleiden met elkaar tijdens de wedstrijd tussen Ajax en PSV. Suarez dook met zijn gezicht in de hals van zijn tegenstander en… Ja, beet hij nou of niet?

Ik denk het wel. Het was in ieder geval geen likken, ook geen zoenen en zeker geen blazen. Er bleef geen snot achter op het shirt van Bakkal, dus snuiten kon het ook niet zijn.

Hoog op de tribune zat Johan Cruijff in een adembenemend wit overhemd. Hij had bij het begin van de wedstrijd een glas in zijn hand. Ik kon niet goed zien wat hij dronk. Rioja, cava, halfvolle melk misschien? Het zag er vorstelijk uit.

Naast Cruijff zat Sjaak Swart. Mister Ajax. Rechtsbuiten uit de vorige eeuw. Sjaak Swart hangt hele dagen rond bij de Amsterdamse club. Hij denkt te weten hoe het verder moet.

Cruijff verschijnt alleen bij Ajax als het nodig is. Zaterdag zat hij in de Arena om te laten zien dat hij de gang naar de tribune best wil maken, als de toekomstige Fluwelen Revolutie zijn naam maar draagt.

Bakkal trok meteen na de beet van Suarez zijn voetbalshirt opzij. Ik zag ‘iets roods’ dat kon duiden op een beet. Het bloedde niet. Bakkal droeg de wond als een man.

Ondertussen keken Johan (63) en Sjakie (72)om zich heen. Niemand die meer sprak over de crisis bij Ajax. Die zes punten op PSV werden wel weer ingelopen. Het ging om Suarez. Het genie dat een meesterlijke lob in één wedstrijd combineerde met een valse beet.

In één klap oud worden; het overkomt mensen wel vaker. Johan en Sjakie merkten dat ze van een ander slag waren. In hun jeugdjaren ging je als puber al ver als je in de bosjes aan je vrienden liet zien hoeveel schaamhaar je had. Wriemelen met een meisje in het sportfondsenbad, dat hoorde eveneens bij de eerste rituelen van seks.

Mannen die mannen bijten?

Johan en Sjakie konden er met het hoofd niet bij. Een rotschop kenden ze nog in hun carrière. Spugen was al voor de volgende generatie voetballers. En nu dit.

Bakkal en Suarez liepen na de wedstrijd gearmd van het veld. Zat Martin Jol er toch niet ver naast met zijn liefdesbeetje. Op het zomerstrand van zijn Scheveningen word je kennelijk vroeg rijp.

Bakkal liet de plek na de wedstrijd niet meer zien aan de pers. Het ging ons niets aan. Ongewenste intimiteiten? Ach, Bakkal zat er niet mee. Suarez, in charmant Hollands: „Jij niet weet wat is gebeurd. In voetbal is alles vergeten op het veld.”

Fred Rutten was ook opgewonden geraakt van het agressieve duel. De coach van PSV had gezien dat zijn elftal had kunnen winnen: „We hebben verzuimd de trekker over te halen.” Rutten is van de generatie Bonanza.

Na de wedstrijd was er geen spoor meer te bekennen van Cruijff en Swart. Vorige week woensdag hadden ze tijdens het eten van een bittergarnituur – zéér seventies – de toekomst doorgenomen. Na de wedstrijd deed de dip van hun club er niet toe.

Schorsen of niet schorsen, daar ging het om.

Vanwege de perfect gemaskeerde uitvoering van dit liefdesbeetje, pleit ik voor een halve wedstrijd voor straf op de bank.

Wilfried de Jong

    • Wilfried de Jong