6 redenen om uit te gaan

1 dance

Dancemob dance4life

Rotterdam: op de Lijnbaan (ter hoogte van de Beurs). Tijd: 14.30u. www.dance4life.nl

Zaterdag 27 november, de zaterdag voor Wereld Aids Dag, dansen duizenden jongeren in Ahoy tijdens het dance4life-event 2010. Vandaag trapt dance4life de week af met een dancemob van drie minten, mede ter gelegenheid van de speciale dance4life-tram. De mob wordt uitgevoerd door een groep Rotterdamse studenten in en buiten de dance4life-tram.

2 concertfilm

Green Day’s 21st Century Breakdown Concert

6 Pathé-bioscopen in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Eindhoven, Groningen en Tilburg. Tijd: 21.00u. Kaarten: 12,50 euro. www.pathe.nl

Vanavond draait in zes Pathé-bioscopen eenmalig de concertregistratie Green Day’s 21st Century Breakdown. Het concert van het Amerikaanse punktrio werd op 3 november 2009 opgenomen door MTV in de enorme Olympiahalle in München.

3 muziek

Ryan Shaw

Utrecht: Tivoli. Tijd: 20.15u. Entree: 18 euro. www.tivoli.nl

De Amerikaanse soulzanger Ryan Shaw is pas 29, maar heeft een stembeheersing alsof hij er al een compleet muzikaal leven op heeft zitten. Zoals het een soulzanger betaamt zat hij als kleuter al in een kerkkoor. Shaws doorbraak in Nederland kwam eind 2009, toen het nummer ‘It Gets Better’ het thema werd van de Serious Request-actie van 3FM. In maart verscheen zijn tweede album It Gets Better op zijn eigen label FORM Records.

4 theater

Nachtgasten

Groningen: OUTheater. Tijd: 19.00u. Prijs: 8 (OV/CJP) of 12 euro. www.nachtgasten.nl

Nachtgasten maakt drie uur durende improvisatievoorstellingen met steeds een nieuw team van gastacteurs. De acteurs krijgen eerst samen het verhaal te horen, en dan ieder apart een eigen geheim. Ze weten niet wat het geheim is van de andere acteurs, maar het publiek weet dat wel. Zo ontstaat er een spannend verhaal waarvan de acteurs zelf ook niet weten hoe het afloopt. De schrijver kan het geheel bijsturen via sms’jes aan de acteurs. Deze avond is onderdeel van het Jonge Harten Festival.

5 cabaret/muziek

Sven Ratzke macht Musik

Amsterdam: Bimhuis. Tijd: 20.30u. Entree: 15 euro. www.bimhuis.nl

Bij de Duits-Nederlandse entertainer Sven Ratzke kun je op muzikaal gebied echt alles verwachten: van ballades tot chansons en van Tom Jones tot Joy Division tot Kurt Weill. Voor het programma ‘Sven Ratzke macht Musik’ komen er naast zijn vaste combo ook gastmusici, o.a. Fay Lovsky (op zingende zaag), The Backing Bitches en Tatiana Koleva (op percussie en Marimba). Dit concert wordt opgenomen en zal als cd verschijnen.

6 tentoonstelling

De Best Verzorgde Boeken

Amsterdam: Stedelijk Museum. T/m 9 jan. www.stedelijk.nl

De tentoonstelling De Best Verzorgde Boeken, het overzicht van de mooist uitziende boeken uit 2009 in het Stedelijk Museum Amsterdam, is verlengd. In de selectie van dertig boeken zijn ontwerpen te vinden van onder anderen Irma Boom, Mevis & Van Deursen en Sabine Verschueren.