100.000 schreeuwen tegen de bezuinigingen

Netherlands, Maastricht, 20.11.2010 Markt, demonstrators scream in national protest against planned cut backs in cultural sector of new dutch government. Demonstratie Nederland Schreeuwt om Cultuur op Markt in Maastricht. Protest tegen geplande bezuinigingen op kunst en cultuur van kabinet Rutte. foto: Chris Keulen

In bijna zeventig plaatsen in Nederland hebben zaterdag meer dan 100.000 mensen meegedaan aan de protestactie ‘Nederland schreeuwt om cultuur’, tegen de bezuinigingen van het kabinet op cultuur.

Op het Leidseplein in Amsterdam waren de meeste mensen op de been: zo’n twintigduizend. Eén man oogstte boegeroep toen hij de toegestroomde burgers toesprak. De nadrukkelijk als „erelid van de VVD” aangekondigde Frits Bolkestein begon te zeggen dat hij de nieuwe regeringscoalitie van harte steunt. Op één beleidsplan na: er moet niet minder geld naar kunst en cultuur, zei hij, maar juist méér. Dat leidde tot groot gejuich. Maar meteen voegde hij er aan toe dat het benodigde geld kan worden weggehaald bij ontwikkelingshulp. Even was het doodstil, toen klonk het: boe!

Na deze toespraak maakten bekende en minder bekende Nederlands ‘one-minute-statements’ – van schrijfster Maria Goos en acteur Waldemar Torenstra tot een jong meisje dat een pakkend minisprookje voorlas.

In Noord-Brabant trok een cultuurkaravaan van muzikanten en toneelspelers langs vijf steden. Terwijl 2.500 mensen op het Pieter Vreedeplein in Tilburg op de karavaan stonden te wachten, regisseerde Matthijs Rümke, artistiek leider van Het Zuidelijk Toneel, de menigte. „We hebben een fotoserie gemaakt: één foto waarop iedereen vol onbegrip zijn handen ten hemel heft, één ludieke waarop we allemaal een sinaasappel in onze mond hebben, één waarop de mensen zich vol walging afkeren van het podium en één waarop iedereen hard staat te schreeuwen.”

In Utrecht verzamelden zich 3.500 mensen op het Neude, waar een orkest van amateurs en professionals de Negende Symfonie van Beethoven ten gehore bracht. In Rotterdam schreeuwden ruim 4.000 mensen op het Schouwburgplein, gevolgd door stilte, terwijl het geluid aanzwol van de scheepstoeters in de Rotterdamse haven.