Vakmensen in de bouw blijven peperduur

Vraag Vrienden van ons zijn ziek geworden van de verbouwing in hun huis. Een uitputtingsslag: heel erg was al het vinden van de juiste vaklieden. Die zijn er gewoon niet, terwijl we lezen dat er zoveel werklozen in de bouw zijn. Van hun prijzen sla je steil achterover. Nu wij zelf voor grote reparaties staan, schrikken we van die jungle. Wat adviseert u?

Best, 15-11-2010. Huis aan de Arnold P. Nosseklaan 11 te Best , in de serie Huis Te Koop in het Weekblad. Foto Leo van Velzen NrcHb.

Antwoord De brochures van de bouwmarkten vallen als strooigoed elke week in onze brievenbussen. Wie deinst er nog terug voor een keukenblokje of een douche? Doe het zelf of vraag een mannetje, inspiratie genoeg. Ook een huurder mag soms van alles verbeteren, tot en met dakisolatie (Verbeteruwhuurwoning.nl). Een loser die dat niet vrolijk aanpakt.

Uw vraag raakt meer mensen dan u denkt. We weten dat huizen in de verkoop sneller van de hand gaan als ze er spic en span uitzien. ‘Verbouwen’ klinkt als een synoniem voor leven onder het juk van offertes, wachten, zoeken, controleren, discussie, nameten, stof, vuil, onbegrijpelijke termen en nare woorden.

Dat valt moeilijk te rijmen met de berichten over de klad in de bouw. Je zou denken dat aannemers, timmerlieden, metselaars, dakdekkers en elektriciens klaar staan. Er valt geld te verdienen. Uit die droom ben je snel. De klad zit in de nieuwbouw en niet in het particuliere onderhoud.

Hoe dan toch de geschikte ‘handjes’ te vinden voor een klus. Internet helpt met sites zoals Werkspot.nl of Biedplaats.nl waarin vraag en aanbod bijeen komen. Plus ervaringen, opgedaan met bedrijf X of Y, zoals dat gaat met sociale media. Daar blijft een wolk van onzekerheid omheen hangen. Tussen de uitgenodigde aannemer en u moet een ‘klik’ zijn, zoals dat modern heet. Vertrouwen, los van alle papieren, verzekeringen, brancheverenigingen, geschillencommissies. Referenties van goede bekenden wegen zwaar.

De laatste tijd hoor ik dat onze technische helden snel het werk komen opnemen, een offerte toezeggen binnen enkele dagen. Soms gaan er weken overheen. En dan, anders dan gevraagd, staan daar bulkbedragen. Terwijl uitsplitsing belangrijk is, want voor woning-verbouwingen gelden tijdelijk twee percentages BTW: op arbeid 6 en op materialen 19 procent. In de offerte ontbreekt informatie over bouwtechnische aspecten, gekozen materialen. Heb begrip, is de boodschap, wij zijn drukbezet. En schrijven, dat is ons vak niet.

Er valt zeker een kloof te overbruggen in het onderhoud. De Ver-eniging Eigen Huis, branche-, consumenten- en milieuorganisaties hebben sites, brochures en boeken. Dat aanbod helpt u op weg. Maar het echte werk vergt veel tijd en inzet.

Helaas luidt de diagnose: de bouw blijft een slecht georganiseerde sector. Waar jaar in, jaar uit miljarden aan ‘faalkosten’ worden gemaakt. Geld dat wel ergens bij iemand terechtkomt, maar lang niet altijd voor duidelijk bewezen diensten. Terwijl het ’t mooiste en meest trotse vak van de wereld kan zijn: iets tastbaars maken, een klacht verhelpen, een klein beetje avontuur.

huizendokter@nrc.nl

    • Agnes Koerts