Sport in beeld

China's Li Guojie is hit by the epee of Japan's Shogo Nishida during their men's individual epee match at the 16th Asian Games in Guangzhou, Guangdong province, November 18, 2010. REUTERS/Carlos Barria (CHINA - Tags: SPORT FENCING) REUTERS

Nee, nog even niet naar het onderschrift kijken. Raden is (in dit geval) leuker dan weten, het gaat niet om het doel maar om de reis. Dat is niet voor niets een bekende uitdrukking.

We opperen het een en ander.

Strepen aan de hemel. Zwart gat, voor het eerst gefotografeerd dankzij geavanceerde technologie (waarvan onderdelen hier te zien zijn. Nee, ja, nee, hoe dat precies zit weten we even niet). Twee kruisende autowegbruggen in de nacht. Hm. Denken. Nog eens kijken. Iets met een vliegtuigstoel. (Zie de rits van de afneembare hoes). Wacht! Een tegen die vliegtuigstoel gebogen radioantenne?

Vliegtuigstoel. Vliegtuigstoel.

Die krijgen we niet meer uit ons hoofd. Ksst, weg met die vliegtuigstoel, we zien nu, we weten het zeker, een geluidsbox. Ja, beetje vreemd, dat half zichtbare etiket, we geven het toe. Maar ‘geluidsbox’ past wel beter bij die radioantennes.

We zijn eruit.

Toch?

Blijft het knagen?

We weten het beter gemaakt. Dit is gezeur. Achterhaald getut. Ja, we worden er kwaad over, eerlijk gezegd. Het is ronduit reactionair. Waarom zou iets altijd iets moeten voorstellen? Hebben de voorvechters van abstracte kunst soms voor niets strijd geleverd tegen de figuratieven – die burgerlijke betweters met hun benepen kunstopvatting? Dit is gewoon een mooi plaatje. Plechtiger is wellicht ook overtuigender: dit is een fraai beeld. Geniet ervan.

Ontspan.

Lekker l’art pour l’art.

Klaar.

Pieter Kottman

    • Pieter Kottman