Sloophoutbehang

Unieke producten uit waardeloos materiaal. Van dat uitgangspunt wist ontwerper Piet Hein Eek samen met zijn compagnon Nob Ruijgrok een florerend bedrijf te maken. In Eindhoven openden zij vorige maand een fabriek annex showroom en restaurant, die wat betreft formaat en durf zijn weerga in de lage landen niet kent.

Tijdens de verbouwing van zijn nieuwe werkplaats ontwierp Eek een product dat in het verlengde ligt van zijn bekende sloophouten meubilair: sloophoutbehang. Een andere ontwerper was hem voorgegaan. Maar, zegt Eek, zijn behang is superieur aan dat van de concurrentie. „Bij mijn behang zijn de planken verticaal geprint. Dat geeft een veel rustiger effect.”

Spaarzaam gebruiken, adviseert de ontwerper. „Wij hebben het in de fabriek op één muur rond een raampartij geplakt. En in onze lift. Het is net echt hout. Goeie feek, zeg maar. Met twee e’s, haha.”

Het behang is verkrijgbaar in zes dessins, van gebladderd sloophout tot zwart teerhout. Een rol van 900×45 cm (4m2) kost 169 euro. Bestellen via sloophoutbehang.nl

    • Arjen Ribbens