Schaatsbond zet desnoods zelf ijshal neer in Rotterdam-Zuid

Stel ons grond ter beschikking en wij realiseren zelf een rendabele ijsbaan in Rotterdam-Zuid. Die oproep doet voorzitter Doekle Terpstra van de Nederlandse schaatsbond (KNSB) in een brief aan het Rotterdamse stadsbestuur. Overmorgen overhandigt hij samen met oud-topschaatser Kees Verkerk ruim vijfduizend steunbetuigingen voor de aanleg van een 400-meterbaan ‘op’ Zuid aan wethouder Antoinette Laan (sport en recreatie, VVD).

Rotterdam, de enige van de vier grote steden zonder kunstijsbaan, kondigde in 2007 vol trots de bouw aan van een overdekte ijshal in de deelgemeente IJsselmonde, vlakbij voetbalstadion de Kuip. Het voornemen paste in de stedenbouwkundige herinrichting van Rotterdam-Zuid, zoals die is neergelegd in het bouwproject Stadionpark. „We hopen in 2010 voor de eerste keer de schaatsen te mogen onderbinden”, zei toenmalig wethouder Lucas Bolsius (sport en financiën, CDA) bij de presentatie.

Ruim drie jaar later bestaat de Rotterdamse schaatsovaal alleen op papier. Dat zal, aldus het stadsbestuur, voorlopig zo blijven, want de havenstad moet de komende jaren fors bezuinigen. Het gereserveerde bedrag van 10 miljoen euro heeft een andere bestemming gekregen. Tot woede van de KNSB en het actiecomité Kunstijsbaan Rotterdam, dat al maanden campagne voert op www.ijsbaanrotterdam.nl.

Terpstra schermt nu met belangstellende marktpartijen, die „een exploitabel concept” zouden willen neerzetten. Breda en Hoorn dienen daarbij als voorbeeld. Terpstra roept het stadsbestuur op „creatief” mee te denken, vooral op het gebied van duurzaamheid. Met een verwijzing naar een populariteitsonderzoek van het Mulier Instituut denkt de KNSB-voorzitter dat een Rotterdamse ijsbaan jaarlijks zo’n half miljoen bezoekers zal trekken.

Terpstra’s voorstel kan rekenen op de steun van raadslid Jos Verveen van coalitiepartij D66. „Zo’n baan voorziet in een enorme behoefte en vergt een relatief bescheiden bijdrage van de gemeente.” Saillant detail: Verveens schoonvader is voormalig Nederlands schaatskampioen Wim de Graaff, die „al 70 jaar wacht op die baan”.

    • Mark Hoogstad