Rutte niet bezorgd over aanzien in NAVO

Premier Mark Rutte maakt zich geen zorgen over het aanzien van Nederland in de NAVO, nu er nog geen toezegging kan worden gedaan over een Nederlandse bijdrage aan de trainingsmissie in Afghanistan.

„Ik schaam mij nergens voor”, zei Rutte gistermiddag op een persconferentie net voor de tweedaagse NAVO-top in Lissabon begon, waar hij voor het eerst het politieke wereldtoneel betreedt.

„Nederland heeft al met duizenden militairen bijgedragen in Afghanistan, ver overstijgend wat je kunt verwachten van een land met onze omvang van de bevolking.”

Rutte kwam met die uitspraak nog voordat hij een vraag had gekregen over de Nederlandse politietrainers die de regering zou wil leveren, maar waarvoor nog steun wordt gezocht in de Tweede Kamer.

„U zult zich afvragen: vindt u het niet jammer dat het nog niet rond is?” Maar daarvoor zou Rutte zich dus niet „excuseren”.

Bij de NAVO groeit het ongeduld over Nederland omdat Den Haag maar geen beslissing neemt over trainers. Maar Rutte zei gisteren dat hij niet verwachtte dat andere regeringsleiders druk op hem zouden uitoefenen. „Ik zal zeggen: wij zijn het helemaal eens. Ik vind het ook belangrijk dat we bijdragen.”

Er is nu een verkenningsmissie in Afghanistan om na te gaan waar Nederlanders kunnen worden ingezet. Minister van Defensie Hans Hillen (CDA), die ook bij de NAVO-top is, zei dat de regering vermoedelijk niet vóór de Kerst met de zogenoemde ‘artikel 100 brief’ zal komen, waarin de Tweede Kamer wordt geïnformeerd over een nieuwe missie.

Die missie zou volgens Hillen dan op zijn vroegst rond Pasen kunnen beginnen. Rutte noemde het zoeken naar parlementaire steun een „ragfijn, subtiel spel achter de schermen”, dat nodig is omdat gedoogpartner PVV tegen de missie is.

Achter de schermen van de officiële NAVO-vergadering, waarin de 28 lidstaten het eens werden over een strategie voor de komende tien jaar, kreeg Hillen steun aangeboden van zijn Duitse collega Zu Guttenberg en de Britse minister van Defensie Liam Fox. Zu Guttenberg zei dat de Nederlandse verkenningsmissie in Afghanistan alle medewerking zou krijgen van de Duitsers in het noorden van het land. „Kom en we laten je alles zien”, was zijn boodschap.

Liam Fox bood Hillen aan om in de Nederlandse media uit te leggen hoe belangrijk het is dat Nederland meedoet aan de trainingsmissie.