Respect voor de kris

Thijs Wolzak kijkt wekelijks binnen op een bijzondere plek.

foto: thijs wolzak

Wie Richard Gout (45), anesthesiemedewerker in het Radboud ziekenhuis in Nijmegen.

Waar Bij Gout thuis in zijn ‘krissenkamer’, waar hij zijn verzameling oude Javaanse dolken heeft ondergebracht.

Waarom In Museum Bronbeek in Arnhem is vandaag de jaarlijkse ‘Krissendag’. Aan een panel van experts, onder wie Gout, kunnen bezoekers hun krissen, maar ook pedangs, mandaus, rentjongs, klewangs of andere dolken en zwaarden van Indonesische herkomst voorleggen. De experts informeren de bezoekers over authenticiteit, ouderdom en herkomst van de meegebrachte wapens.

Gout: „Wat heeft opa uit het voormalige Nederlands-Indië mee naar huis genomen? Veel mensen hebben geen idee wat ze in bezit hebben.”

De kennis over krissen is tanende, zegt de verzamelaar. In zijn kamer bestudeert hij de historische wapens – de smeedkunst van het lemmet, de motieven in de messing overschede, de gebruikte houtsoorten waar de kling in zit. Te veel om op te noemen, zegt Gout: „Een kris is als een maatpak, geen twee zijn er hetzelfde.”

Een kris bezit mystieke krachten, zegt Gout. „Ze dienden als beschermer van de eigenaar en zijn gezin.” Het wapen kan zowel geladen zijn met goede als met slechte energie. Als daarom gevraagd wordt, deelt Gout op de krissendag ook energetische expertise. „Via mantra’s maak ik dan contact met de kris. Als een kris voor zwarte magie is gebruikt, voel ik dat aan mijn voorhoofdchakra. Ik weet, het klinkt zweverig. Maar ik probeer het zo wetenschappelijk mogelijk aan te pakken.”

Op de foto groet Richard Gout een van zijn krissen. „Uit respect.”

    • Thijs Wolzak