PSV heeft geen last van vijfde colonne

Ajax en PSV staan vanavond in de Arena tegenover elkaar. De Amsterdamse club staat onder zware druk. In Eindhoven heerst rust. „Een geluk dat Willy van der Kuijlen geen column heeft.”

Voor de laatste ontmoeting tussen Ajax en PSV in maart van dit jaar, waren de rollen omgedraaid. De ploeg van Martin Jol begon vol vertrouwen aan de topper in de Arena, terwijl het elftal van Fred Rutten na een gelijkspel en een nederlaag tegen NAC in verval was geraakt. Daar waar de buitenwacht en de fans van Ajax nu de druk met kritiek en protesten enorm opvoeren, bleef het vorig seizoen opvallend rustig in Eindhoven. Sterker nog: de aanhang van PSV bracht vlak voor de topper tegen de aartsrivaal een steunbetuiging aan de selectie uit. „Wat dat betreft verschillen PSV en Ajax nogal van elkaar”, stelt de perschef van PSV, Pedro Salazar. En dan lachend: „We hebben natuurlijk ook het geluk dat Willy van der Kuijlen geen column in het Eindhovens Dagblad schrijft.”

De Philips Sport Vereniging houdt in tijden van crisis de rijen zoveel mogelijk gesloten. Het past niet in de clubcultuur om het zittende bestuur van buitenaf te beschimpen. Van een machtige vijfde collone, die zoals bij Ajax voor grote weerstand binnen de club zorgt, is in Eindhoven geen sprake. „Ik heb bij PSV eigenlijk nooit problemen gehad met de buitenwacht”, stelt oud-voorzitter Rob Westerhof. „Dat komt enerzijds omdat de verhoudingen binnen de club altijd helder zijn geweest. Zo is er van oudsher de band met Philips geweest. Daarnaast hebben we bij PSV geen last van het zogenoemde Cruijff-effect, dat al dan niet veroorzaakt wordt door De Telegraaf.”

Westerhof zat onlangs bij een thuiswedstrijd van PSV op de tribune naast clubicoon Van der Kuijlen. ‘Mister PSV’ is volgens de oud-voorzitter zo’n beetje de tegenpool van Cruijff. „Van der Kuijlen zat keurig het spel van PSV te analyseren. Maar je hoeft er niet bang voor te zijn dat hij een onvertogen woord naar buiten zal brengen”, zegt Westerhof. „Wij hebben geen oud-spelers die met kritiek komen. Ajax is wat dat betreft uniek. Bij Feyenoord heb je misschien nog te maken met Willem van Hanegem, maar dan houdt het daar ook wel op.”

Een uur na de laatste besloten training van PSV in de aanloop naar het duel met Ajax zit oud-speler John de Jong in de kantine van de Herdgang, het trainingscomplex van de Eindhovense club. „Ik heb in het verleden in moeilijke tijden ook nauwelijks extra druk bij PSV gevoeld”, zegt de huidige clubscout. „Natuurlijk zijn er wel eens acties van supporters geweest die spandoeken ophingen. Maar daar bleef het dan ook bij. Als oud-speler ga je je hier ook niet met van alles bemoeien, dat zou de rust namelijk niet ten goede komen.”

Trainer Fred Rutten gedijt als trainer goed in de Brabantse gemoedelijkheid die er heerst bij PSV. Ook toen zijn elftal vorig seizoen in een tijdbestek van een paar weken de landstitel verspeelde, bleef het rustig in Eindhoven. Niemand eiste het vertrek van Rutten. „Het bewaren van de rust hoort bij de tradities van deze club”, stelt de voormalige verdediger. „Dat wil niet zeggen dat je bij PSV niet met druk te maken hebt. Toen wij onlangs punten verloren bij ADO Den Haag zag je ook een paniekreactie ontstaan. Dan gaat er een siddering door de club. Dat hoort bij topvoetbal. Als Van der Kuijlen of een andere oud-voetballer dan zijn mening wil geven kan dat. Dan drinken we samen in alle rust een kopje koffie.”

Ook het aanstaande vertrek van sterspeler Ibrahim Afellay naar FC Barcelona, in de winterstop, zorgt niet voor protesten in Eindhoven. Binnen PSV overheerst juist de trots dat ze een zelf opgeleide voetballer hebben klaargestoomd voor de absolute top. „Bij Ajax denken het liefst terug aan de tijd dat ze zelf nog wereldtop waren”, zegt Westerhof. „Daardoor is het verwachtingspatroon veel groter. Als het dan minder gaat, wordt alles uitvergroot.”

Het laatste decennium is het aantal relletjes binnen PSV beperkt gebleven. Zo zorgde een clash tussen Jan Timmer als hoofd van de raad van commissarissen en voormalig voorzitter Harry van Raaij over het salaris van Guus Hiddink in 2004 voor grote interne onrust. En twee jaar geleden haalden doelman Gomes en verdediger Carlos Salcido in de media ongebruikelijk hard uit naar de clubleiding. „Dat eerste geval heeft zich binnen de contouren van de club afgespeeld”, zegt Salazar. „Daar botsten twee partijen die ieder hun eigen verantwoordelijkheid binnen de club hadden. Dat kan. Na de interviews van Gomes en Salcido is de club overigens ook niet in de war geraakt. Dat is intern besproken en afgehandeld. Zoals dat hoort.”

    • Koen Greven