Op de rots geblazen ossen

Dit jaar is het feest in het Franse Montignac. Zeventig jaar geleden ontdekten vier jongens in de bossen bij dit stadje de grotten van Lascaux, vol wandschilderingen.

Photo of replicas of the wall paintings of the prehistoric Lascaux cave taken on September 11, 2010 in Les Eyzies-de-Tayac-Sireuil, near Lascaux, southwestern France. The Lascaux cave has been closed to the public since 1963 to prevent deterioration of the art caused by humidity and warmth from visitors. A visitors' centre has been built outside the cave, with replicas of the painted chambers, and receives around 300,000 tourists each year. AFP PHOTO LIONEL BONAVENTURE AFP

Een rood paard met een zwart hoofd, een stier met een beer in zijn buik, een gigantische os zonder lichaam. Als in een droom buitelen zwarte, rode en gele wezens over elkaar heen. Een paard stort in een ravijn, herten zwemmen een rivier over en een bizon springt van een rots.

Zo tussen de tien- en twintigduizend jaar geleden hebben mensen deze tekeningen gemaakt in de grotten van Lascaux. Niet allemaal in één keer, maar door de tijd heen. De mensen hadden het toen druk met jagen en met bessen, knollen en paddestoelen zoeken. Toch hadden ze dus nog tijd om wandschilderingen te maken.

Ze deden dat op een heel bijzondere manier. De ‘schilders’ stopten verf in hun mond of in een uitgehold bot en bliezen die dan op de wand in de vorm van bijvoorbeeld een leeuw. Soms gebruikten ze ook een stuk mos of een haarlok als kwast of gewoon hun handen. De verf maakten ze door klei, bruinsteen of houtskool tot poeder te malen en dan te mengen met dierenvet, groentesap, eiwit, ja zelfs, met bloed, plas en fijngemalen botten.

Zeventig jaar geleden ontdekten vier jongens deze beschilderde grotten in het bos, niet ver van het Franse stadje Montignac. De grotten werden beroemd en er kwamen massa’s mensen kijken. Er werden lampen opgehangen en de adem en het zweet van de mensen veranderden de temperatuur en de lucht in de grotten. Toen kwamen er witte kalkstippen op de schilderingen en daarna groene algen, en witte en zwarte schimmels. Het kon niet anders, de grotten moesten op slot. Alleen de Franse president Nicolas Sarkozy en zijn vrouw Carla Bruni mochten er onlangs een bezoekje brengen: voor de zeventigste verjaardag van de ontdekking van de grot.

De grotten toch bekijken? Via internet kan het wel: www.lascaux.culture.fr

De website is in het Frans. Als je onderaan de linkerkolom op de Engelse vlag drukt, krijg je hem in het Engels. Klik op ‘visit the cave’ om de grot in te reizen. Klik op ‘explore’ als je wilt stilstaan bij een tekening.

Mooi? Dan kun je misschien een keer naar de prachtig nagemaakte Lascaux-grotten – ‘Lascaux II’ – vlakbij de echte grotten.

    • Helen van Lindert