Onbetrouwbaar?

Wereldvoetbalbond FIFA heeft twee officials geschorst. Zij zouden in ruil voor geld hun stem hebben aangeboden bij de verkiezing van het gastland voor WK’s. Is de stemming betrouwbaar?

Renske Leijten, SP-Tweede Kamerlid: „Daar geloof ik helemaal niets van. Ik begrijp ook niet dat de FIFA zelf onderzoek doet naar fraude binnen de eigen organisatie. Dat had een externe organisatie moeten doen. Ook vind ik dat de KNVB eens moet opstaan, samen met andere nationale voetbalbonden. Nu het om Nederland en België gaat houden ze hun mond. Alle 22 leden van de FIFA die over het WK zullen stemmen, zijn besmet met fraude. Ik vind dat de KNVB moet zeggen dat de verkiezing moet worden uitgesteld en op een andere manier moet plaatsvinden.”

Rob de Leede, woordvoerder HollandBelgium Bid: „De procedure voor de stemming is helder en in handen van de FIFA.”

Rinus Israel, voormalig voetballer en oud-trainer: „Ik zou niet durven beweren dat er niemand gerommeld heeft binnen de FIFA. Deze twee gevallen zijn bekend, maar dat wil niet zeggen dat de rest van de officials zijn handen in onschuld wast.”

Hans Kraaij, voetbalcommentator, voormalig voetballer en oud-trainer: „De FIFA heeft goed gehandeld door deze twee lieden te schorsen. Ik kan niet beoordelen of de andere leden eerlijk of oneerlijk handelen. Maar ik kan de verkiezing niet onbetrouwbaar noemen. Daarmee zou ik mensen mogelijk onterecht beschuldigen.”

Wim Rijsbergen, voormalig international: „Dat valt niet te controleren. De FIFA heeft twee officials geschorst, maar hoe zit het met de rest? Ik kan deze vraag dus niet positief beantwoorden. Het is al langer bekend dat de FIFA geen schone organisatie is. Zolang er zoveel geld gemoeid is met beslissingen en stemmingen blijven mensen toch gevoelig voor fraude. De stemprocedure zit op een dergelijke manier in elkaar dat fraude nooit helemaal valt uit te sluiten.”

Danny Hesp, voorzitter van de Vereniging van Contractspelers: „Ik denk dat er wel meer gebeurt dan datgene wat die twee bestrafte officials hebben uitgevoerd. Ik denk nog steeds dat Nederland en België slechts een hele kleine kans maken om het WK binnen te slepen. Spanje en Portugal, Rusland en Engeland zijn hele grote voetballanden die intern ook heel veel invloed kunnen uitoefenen op degenen die hun stem moeten uitbrengen. Ik twijfel er niet aan dat er af en toe, hier en daar wel eens wat geschonken wordt aan bepaalde mensen. Ik denk dat de FIFA deze twee officials zo duidelijk straft om een daad te stellen en te laten zien dat ze wel degelijk betrouwbaar zijn. Maar achter de schermen gebeurt waarschijnlijk nog wel het één en ander.”

Jan van Halst, manager algemene zaken FC Twente en voetbalcommentator: „Zodra de fraude aan het licht kwam, heeft de FIFA onmiddellijk een onderzoek ingesteld. Dat zo’n grote organisatie zo snel reageert, bevestigt wat mij betreft dat de FIFA betrouwbaarheid hoog in het vaandel heeft staan. Ik moet wel zeggen dat ik een vrij naïef persoon ben en dat ik altijd uitga van het goede in de mens. Ik ben er echt van overtuigd dat de stemming op een eerlijke manier zal verlopen.”

Hans van Breukelen, voormalig doelman van Oranje en lid van de raad van commissarissen van PSV: „Zolang er geen bewijzen zijn, kun je niet concreet zeggen dat de stemming onbetrouwbaar zal zijn. Maar ik heb al jarenlang het gevoel dat er één groot spel wordt gespeeld door de FIFA. Een machtsspel. Ik heb al heel lang een onprettig gevoel bij acties en besluiten van de wereldvoetbalbond. Ze prediken dat fair play en eerlijkheid van groot belang zijn. Dat is echter in strijd met datgene wat ze uitvoeren. Zo willen ze niet eens technologische hulpmiddelen gebruiken om fair play te bewerkstelligen. Hetgeen ze prediken, wordt dus niet uitgevoerd. Daarom vind ik het moeilijk om te geloven dat stemmingen wel eerlijk verlopen.”

    • Shari Kiljan