Nieuwe prijs voor jongerenliteratuur uitgereikt

De Nederlandse schrijver Peter Bekkers, de Noorse schrijver Erlend Loe en zijn vertaalster Femmigje Andersen-Sijtsma hebben de Grote Jongerenliteratuur Prijs 2010 gekregen. Het is voor het eerst dat deze prijs wordt uitgereikt.

Van Bekkers is de roman Trouw is de andere wang bekroond. De jury onder voorzitterschap van oud-minister Hedy d’Ancona prees de manier waarop Bekkers „relativerend, licht cynisch en met een filosofische invalshoek een opwindende wereld neerzet met veel seks en veel drugs, waarin de grens tussen verraad en trouw aan de ander en jezelf gaandeweg vervaagt”.

Loe en Andersen-Sijtsma delen de prijs van 5.000 euro voor Muleum. „Dit dagboek is een onverwachte ode aan het leven”, vindt de jury, „een absurde, ontroerende, humorvolle zoektocht naar de zin van het leven.” De jury vindt Loe een geweldige stilist: „Meesterlijk en met veel humor toont Loe hoe willekeur en toeval je levenspad bepalen.”

De Grote Jongerenliteratuur Prijs is ingesteld door de Stichting Lezen en het Nederlands Letterenfonds. Het aantal boeken dat zowel volwassenen als jongeren aanspreekt, de laatste jaren sterk gegroeid. De nieuwe literatuurprijs moet deze boeken voor jongeren vanaf vijftien jaar, die nu vaak in de boekhandel en bibliotheek tussen wal en schip vallen, een duidelijker plek geven.

De Grote Jongerenliteratuur Prijs is niet bedoeld als de opvolger van de Gouden Zoen. Deze prijs voor het beste boek voor de leeftijd 12 tot 16 jaar is vorig jaar opgeheven.