Niets is zeker

Voor wie inflatie vreest

Winst minder zorgen en missers

Inflatie is de enige belastingvorm die zonder wetgeving kan worden opgelegd, zei econoom Milton Friedman (1912-2006). Hij bedoelde dat een noodlijdende overheid expres inflatie – waardevermindering van geld – kan veroorzaken om daarmee de staatsschuld te laten slinken. Het volk zit vervolgens met de brokken, want hun inkomen en spaarcentjes smelten ook. Heel wat Nederlanders vrezen dit nu Amerika bezig is 600 miljard dollar ‘bij te drukken’, en Ierland, in navolging van de Grieken, miljarden steuneuro’s nodig heeft.

Hoe gaan we dat betalen? Koersen we af op inflatie? En waar is je geld dan veilig? Goede vragen, maar de antwoorden liggen niet voor het oprapen. Ten eerste staat helemaal niet vast dat de inflatie (nu 1,6 procent) spoedig oploopt. Zolang de consument niet koopt, liggen prijsverhogingen lastig. Maar stel de euro verliest inderdaad koopkracht. Dan wilt u weten: Wanneer? Hoeveel? En hoe lang? Dat weet niemand. Ga dus niet wakker liggen om aanstormende hyperinflatie, waarbij de prijzen verdubbelen per dag. Zo ver is het niet.

Maar stel nu dat de inflatie serieus stijgt, bijvoorbeeld tot meer dan 10 procent, zoals in de jaren zeventig. Dan is nog de vraag of u er last van heeft. Wie weet stijgt uw loon, uitkering of pensioen lekker mee. Het maakt ook uit welk soort vermogen of schulden u heeft. De spaar- en hypotheekrentes bewegen vaak (vertraagd) met de inflatie mee. Als de rente stijgt, dalen overigens de obligatiekoersen. Denk daaraan. Inflatie heeft ook invloed op schulden. De waarde van een hypotheek krimpt erdoor, wat welkom is voor een schuldenaar, maar de hypotheekrente kan tot ondraaglijke hoogte stijgen.

Hoeveel last u van inflatie krijgt, kan ook nog eens afhangen van wat (andere) beleggers gaan doen. Vlucht u samen met de meute in goud, koper, energieprojecten, aandelen of een andere beleggingshype, dan kan de prijs daarvan exploderen (en later weer imploderen). Uw inflatietoekomst kent zoveel onzekerheden dat erop inspelen gekkenwerk is. En toch zijn er inflatieprofeten die voorspellen waar uw geld straks het veiligst is. Dat zijn inflatiespoken. Ze waren rond en zaaien angst, niet zelden in hun eigen voordeel. Als het straks allemaal anders loopt, zijn ze verdwenen.

Zekerder verdienen

Eis niet van uzelf dat u in onzekere tijden op alle fronten maximale rendementen binnensleept. Loop niet op ontwikkelingen vooruit, want u kent de toekomst niet. Inventariseer de waarde van uw bezit in categorieën zoals: spaargeld, aandelen, obligaties, onroerend goed, overig. Zijn uw beleggingsrisico’s voldoende breed gespreid? Beleg niet te veel per modieuze beleggingscategorie. Voor u het weet, investeert u in een zeepbel.

Risico

Uw beleggingsrisico daalt door beleggingen breed te spreiden en niet mee te lopen met de kudde.

    • Erica Verdegaal