Kort nieuws Sport

Smeekens tweede op 500 meter bij wereldbekerwedstrijden in Berlijn

Berlijn, 20 nov. Jan Smeekens is gisteren in Berlijn de wereldbekerzege op de 500 meter op 0,01 seconde misgelopen. De sprinter reed in het Berlijnse Sportforum een tijd van 35,04 seconden. Alleen de Japanse ex-wereldrecordhouder Joji Kato (35,03) was sneller. Bij de vrouwen behaalde Margot Boer (38,66) brons. Ze gaf ruim een halve seconde toe op de Duitse Jenny Wolf (38,08), die haar 41ste wereldbekerzege op de 500 meter haalde. Het zilver was voor de Koreaanse Lee Sang-hwa (38,24). De winst op de 1.500 meter ging naar de Canadese Christine Nesbitt (1.57,03), voor de verrassend snelle Noorse debutante Ida Njatun (1.57,99). De 19-jarige was sneller dan olympisch kampioene Ireen Wüst (1.58,93), die derde werd. Op de 5.000 meter bij de mannen won de Koreaan Lee Seung-hoon in een tijd van 6.18,40, voor de Amerikaan Jonathan Kuck (6.18,85) en de Noor Håvard Bøkko (6.19,50). Bob de Jong was de beste Nederlander: 6.21,01. (ANP).

Schaatscoach Gauke Nijholt overleden

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 20 nov. Ploegleider en schaatstrainer Gauke Nijholt (73) is gisteren overleden. De voormalig sprintbondscoach van de KNSB werd op 9 oktober, tijdens een trainingskamp van zijn schaatsteam Cenned, getroffen door een herseninfarct en raakte daarbij in coma. Nijholt was van 1980 tot 1985 bondscoach van de Nederlandse sprinters. Hij coachte onder anderen succesvolle sprinters als Jan Ykema (olympisch zilver in Calgary, 1988) en Lieuwe de Boer (olympisch brons in Lake Placid, 1980). Ook was Nijholt coach bij het team van Elfstedentochtwinnaar Henk Angenent. Nijholt was daarnaast ploegleider van verschillende wielerteams. Buiten de sport werkte de Fries bij de politierecherche in Amsterdam. Tot aan zijn pensionering was hij districtsleider bij de politie in Heerenveen.

Mathijsen acht weken uit de roulatie

Hamburg, 20 nov. Joris Mathijsen heeft woensdag tijdens de oefeninterland van het Nederlands elftal tegen Turkije gescheurde enkelbanden opgelopen. Volgens zijn werkgever Hamburger SV staat de 30-jarige international daardoor acht weken aan de kant. Mathijsen kwam vlak voor rust verkeerd neer na een luchtduel. De centrumverdediger klapte daarbij door zijn linkerenkel. (ANP)

Lichte maagzweer Royston Drenthe

ALICANTE, 20 nov. De drukte van de afgelopen week is Royston Drenthe even te veel geworden. De speler van Hercules Alicante heeft een lichte maagzweer opgelopen en mist daardoor het competitieduel tegen Espanyol. Drenthe heeft een bewogen week achter de rug. De Rotterdammer maakte woensdag zijn debuut in het Nederlands elftal in de oefenwedstrijd tegen Turkije. Een dag later beviel zijn vrouw in het ziekenhuis van een zoon. (ANP)

Wammes in drie turnfinales in Glasgow

GLASGOW, 20 nov. Turner Jeffrey Wammes heeft gisteren tijdens de wereldbekerwedstrijden in Glasgow de finale bereikt op drie onderdelen: vloer, sprong en rek. Wammes liet volgens de jury de beste rekoefening zien. Debutant Bart Deurloo eindigde op sprong als vijfde en plaatste zich daarmee voor de finale. (ANP)