Kort nieuws Economie

Principe-akkoord in zorg-cao

Zoetermeer, 20 nov. De werkgevers en vakbonden in de zorg hebben na lang overleggen een principe-akkoord bereikt over een nieuwe cao. Het zorgpersoneel gaat er over 2010 en 2011 in totaal 3,1 procent op vooruit. Dat heeft een woordvoerster van AbvaKabo FNV gisteren bekendgemaakt. De nieuwe cao voor medewerkers in verpleeg- en verzorgingshuizen, thuiszorg en kraamzorg, geldt voor 400.000 mensen. De cao is niet zonder slag of stoot tot stand gekomen. Afgelopen voorjaar liepen de onderhandelingen vast. Sindsdien liet het personeel van zich horen met kleine protesten, zoals handtekeningenacties. Het akkoord is nog niet definitief. Eerst moeten leden van de onderhandelende partijen nog instemmen met de cao. (ANP)

Beurs Amsterdam sluit met verlies

Amsterdam, 20 nov. De beurs in Amsterdam is gisteren met rode cijfers het weekeinde ingegaan. Het nieuws dat Chinese banken meer kapitaal moeten gaan aanhouden en de aanhoudende zorgen over de Ierse schuldencrisis drukten de AEX-index in het rood. De AEX-index sloot met een verlies van 0,5 procent op 344,58 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen verloren tot 0,6 procent. De Chinese maatregel had vooral effect op grondstofgerelateerde bedrijven. De angst bestaat dat door de strengere eisen de economische groei in China kan afzwakken waardoor de vraag naar grondstoffen onder druk komt te staan. In Londen gingen de mijnbouwers BHP Billiton en Rio Tinto omlaag. De verwachting dat de Ierse overheid snel hulp van buitenaf zal accepteren, zorgde voor koersstijgingen van de banken Allied Irish (plus 4,6 procent) en Bank of Ireland (plus 9,8 procent). Europese branchegenoten als Barclays, Commerzbank en Société Générale leverden juist in. ING daalde 0,9 procent, net als Aegon. (ANP)

Reorganisatie chemieconcern Bayer

Leverkusen, 20 nov. De Nederlandse topman Marijn Dekkers heeft gisteren een reorganisatie aangekondigd bij het Duitse farmacie- en chemieconcern Bayer (105.000 werknemers). Wereldwijd moeten er bij het bedrijf tweeduizend arbeidsplaatsen verdwijnen. Dekkers wil vooral de divisies gezondheid en gewasbescherming winstgevender maken. De twee divisies hebben steeds meer te maken met sterke concurrentie, vooral van bedrijven die goedkopere versies van dezelfde producten op de markt brengen. Ook hogere belastingen in Duitsland drukken de marges van de twee divisies. In de laatste cao bij Bayer is afgesproken dat tot eind 2012 geen ontslagen om bedrijfseconomische redenen mogen plaatsvinden. Dekkers zei te hopen zijn bezuinigingsplannen deels via natuurlijk verloop te kunnen uitvoeren. (ANP)

Bleker: meer vernieuwing in landbouw

Kamerik, 20 nov. Staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw, CDA) vindt dat de inkomens van de boeren in Europa meer moeten gaan afhangen van hun inspanningen om de sector te vernieuwen. Hij zei gisteren na een onderhoud met Europees commissaris Dacian Ciolos (Landbouw) dat ook de inkomenssteun die boeren rechtstreeks krijgen van de EU meer rekening moet houden met innovatie in de landbouw. Bleker Hij wil dat het beleid zo wordt aangepast dat elke euro uit het budget van de EU een stimulans voor innovatie bevat. (ANP)