Kort nieuws Buitenland

Egypte pakt weer honderd Moslimbroeders op

Kairo, 20 nov. Tien dagen voor de parlementsverkiezingen op 28 november zijn gisteren in Egypte zeker honderd leden van de fundamentalistische Moslimbroederschap gearresteerd. Dat hebben de oppositiebeweging en een functionaris van de veiligheidsdiensten meegedeeld. Een week geleden werden meer dan vijftig leden van de Broederschap gearresteerd. Volgens de organisatie proberen de autoriteiten onder andere op deze manier te voorkomen dat de Broederschap het succes van vijf jaar geleden herhaalt, toen ze 20 procent van de parlementszetels veroverde. (AFP)

Opnieuw klacht Jakarta tegen Riad

JAKARTA, 20 nov. De Indonesische president Yudhoyono heeft gisteren een onderzoek geëist naar de dood van een Indonesisch dienstmeisje in Saoedi-Arabië, dat door haar werkgever zou zijn vermoord. Het is de tweede keer deze week dat de Yudhoyono Riad ter verantwoording roept wegens de slechte behandeling van Indonesische vrouwen. Dinsdag ging het om extreme mishandeling van een 23-jarige vrouw. In het Midden-Oosten en Azië doen honderdduizenden vrouwen uit Zuid-Aziatische landen huishoudelijk werk onder vaak slechte omstandigheden. Vrouwen staan volgens mensenrechtenorganisaties bloot aan mishandeling, seksuele uitbuiting en wanbetaling. (BBC, AP)

Geen contact met mijnwerkers

Wellington, 20 nov. Negentwintig mijnwerkers die na een explosie vastzitten in een afgelegen kolenmijn in Nieuw Zeeland hadden vandaag, een dag later, nog geen contact gemaakt met reddingswerkers. Dat meldden de autoriteiten. Aanvankelijk was gemeld dat 27 mannen werden vermist. De mijn heeft een ondergrondse noodtelefoon die de reddingswerkers steeds bellen, maar tot dusverre zonder reactie, aldus een woordvoerder van de mijn. Hij zei te hopen dat alle mijnwerkers in leven zijn. De reddingswerkers gaan de mijn in als er geen risico meer is van verdere explosies. (Reuters)

Gezochte Israëliër gaat vrijuit

Moskou, 20 nov. Een Israëlische oud-officier die door Colombia wordt gezocht omdat hij illegale rechtse milities in dienst van drugsbazen heeft getraind, is gisteren uit Russische detentie vrijgelaten. Volgens de Israëlische zender Kanaal 2 en het Russische persbureau Interfax was de man, Yair Klein, inmiddels onderweg naar Israël. Klein is bij verstek in Colombia tot 11 jaar gevangenis veroordeeld wegens zijn rol bij het opleiden van het privéleger van Pablo Escobar, wiens mannen ministers, journalisten, rechters en een presidentskandidaat hebben vermoord. (AP)

Thaise politie vindt 2.000 foetussen

Bangkok, 20 nov. de Thaise autoriteiten hebben deze week ongeveer 2.000 foetussen gevonden op het terrein van een boeddhistische tempel in Bangkok. Een zware stank had de politie dinsdag naar de tempel gebracht, waar ze aanvankelijk 300 foetussen ontdekte. Gisteren vond ze er nog eens 1.700. Kennelijk waren de foetussen op het tempelterrein verborgen om illegale abortussen te verhullen. Abortus is in de meeste gevallen illegaal in Thailand. (AP)