Kort nieuws Binnenland

Amsterdam wil geen wietpas voor coffeeshops

Door onze Amsterdamse redactie

Amsterdam, 20 nov. Amsterdam wil geen wietpassen voor de bezoekers van coffeeshops. Dit schrijft burgemeester Eberhard van der Laan in een brief die hij gisteren aan minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) heeft gestuurd. Het kabinet wil dat coffeeshops besloten clubs worden die alleen toegankelijk zijn voor inwoners van Nederland. Zij moeten bij binnenkomst een clubpas tonen. Dit moet onder meer overlast door toeristen tegengaan. Volgens Van der Laan zorgen toeristen in Amsterdam, in tegenstelling tot in grensplaatsen, niet voor veel overlast.. Door een pasjessysteem nemen de straathandel en dus de overlast juist toe, vreest de burgemeester. Opstelten liet weten dat het nieuwe beleid ook voor Amsterdam gaat gelden.

Toch vechtgala in Amsterdam Arena

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 20 nov. In 2011 zal opnieuw een groot vechtgala worden gehouden in de Amsterdam Arena. Dat heeft de organisator van het kickboxgala It’s showtime gisteren bekendgemaakt. In september kondigde de burgemeester Van der Laan aan grote vechtgala’s te gaan weren uit de stad. Hij besloot dat na een rapportage van de politie waarin aangetoond zou zijn dat de organisatoren van grote vechtgala’s banden hebben met de onderwereld. De Amsterdam Arena is voor bijna de helft in eigendom van de gemeente Amsterdam. Volgens de woordvoerder loopt het contract tussen de Arena en It’s showtime pas af in 2012: „Wij doen wel een klemmend beroep op de directies van locaties waar wij (mede-) eigenaar van zijn om geen nieuwe contracten af te sluiten.”

Twintig jaar en tbs voor gezinsmoord

Roermond, 20 nov. De rechtbank in Roermond heeft Faddal H. gisteren veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging. Volgens de rechters is bewezen dat de man in februari in zijn huis in het Midden-Limburgse Baexem zijn 8-jarige dochter met voorbedachten rade om het leven heeft gebracht en zijn 10-jarige zoon heeft willen vermoorden. De keel van beide kinderen werd met een mes doorgesneden. (ANP)