Kardinalen praten over toestand kerk

150 kardinalen uit de hele wereld hebben gisteren in Rome gesproken over de heikele thema’s die de rooms-katholieke kerk bezighouden. Daarbij ook de vraag hoe om te gaan met de schandalen rond seksueel misbruik door priesters.

Paus Benedictus XVI heeft de kerkleiders naar Rome geroepen, omdat hij vandaag 24 nieuwe kardinalen zal „creëren”. Zo’n consistorie is altijd aanleiding om de toestand in de kerk te bespreken.

Gistermiddag illustreerde de prefect van de congregatie van de geloofsleer, William Levada, de aanpak van het misbruik in de Kerk. De kardinalen werd uitgenodigd hun mening te geven. Grote koerswijzigingen worden niet verwacht. De conservatieve Mexicaanse kardinaal Javier Lozano Barragan zei de commotie rondom het misbruik spuugzat te zijn. Volgens hem is het niet meer dan een „mediastorm”.

Speciale aandacht was er gisterochtend voor de godsdienstvrijheid. De kardinalen stonden stil bij een gijzeling in een kerk in Bagdad die 44 christenen en twee priesters op 31 oktober het leven kostte. Ook sprak men over de benoeming van een bisschop vandaag door de Chinese katholieke staatskerk, zonder toestemming van de paus. In China is de rooms-katholieke religie sinds 1951 verboden. De Chinese katholieke staatskerk heeft het gezag overgenomen, terwijl de rooms-katholieke kerk ondergronds is gegaan.

Als vandaag 24 kardinalen de kardinaalshoed ontvangen zijn er 203 kerkprinsen. 121 van hen, degenen onder de 80 jaar, mogen deelnemen aan het volgende conclaaf dat een nieuwe paus kiest. Opvallend is dat Benedictus vandaag vooral Italiaanse kardinalen creëert. Daarmee groeit de kans dat de volgende paus weer een Italiaan zal worden